Ždrijeb grupne faze FIFA Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. održat će se 3. travnja. U toj fazi neće biti poznato svih 32 sudionika jer će se interkontinentalno doigravanje održati tek u lipnju, budući da je odgođeno zbog trenutne pandemije.

Utakmica otvaranja Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. odigrat će se 21. studenog 2022., a na turniru nastupit će najbolji nogometaši iz cijelog svijeta, pa tako i nogometaši hrvatske nogometne reprezentacije, po šesti put. ‘Vatreni’ se ne nalaze u krugu favorita, sudeći prema prognozama Mozzart kladionice, no tako je i bolje. Mundijal bi trebao biti jedinstven događaj koji će navijačima pružiti priliku da otkriju kulturu Katara. Štoviše, tijekom grupne faze, međusobna blizina stadiona omogućit će gledateljima prisustvovanje više od jedne utakmice u danu.

„Uživat ćemo biti svi zajedno na jednom mjestu”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, koji je došao pod paljbu brojnih nogometaša i zaljubljenika u nogomet koji se protive njegovoj ideji o održavanju svjetskog prvenstva svake dvije godine. „Navijače ćemo počastiti vrhunskim nogometom na osam vrhunskih stadiona. Veselimo se prilici da okupimo ljude iz različitih sredina. Ono što vidim ovdje je zemlju koja se sprema dočekati cijeli svijet i svakog navijača, ali također i zemlju koja traži potrebna poboljšanja i poduzima stvarne korake da to učini u mnogim različitim područjima, posebno u odnosu na ljudska prava i dobrobiti radnika.“

Mogući protivnici Brazil, Francuska, Belgija…

Daleko smo od toga da saznamo kompletan popis reprezentacija koje će sudjelovati iduće jeseni na SP-u u Kataru. Tek nam je poznato 13 momčadi, uključujući domaćina, ali i našu reprezentaciju (Katar, Hrvatska, Njemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Španjolska, Srbija, Engleska, Švicarska, Nizozemska i Argentina) Ždrijeb je, kako smo već ustanovili, 3. travnja na rasporedu, a do tada će se znati još 17 reprezentacija koje su osigurale prolaz te će tada ostati još samo dvije nepoznanice koje će se tražiti na prostorima Južne i Sjeverne Amerike, Azije i Oceanije.

Uoči ždrijeba napravit će se razvrstavanje ekipa u jakosne skupine, a jedini uvjet bit će pozicija na FIFA-inoj ljestvici. Hrvatska reprezentacija trenutno se nalazi na 15. mjestu FIFA renkinga te bi ju samo čudo trebalo izbaciti iz drugog pota. U prvoj jakosnoj skupini vrlo vjerojatno naći će se sljedeće reprezentacije – Belgija, Brazil, Francuska, Engleska, Argentina, uz Katar. Izuzev domaćina, to je trenutno pet najjačih momčadi na FIFA-inoj ljestvici, a potom stiže Italija koja će se morati obračunati s Portugalom (osmi na svijetu) u dodatnim kvalifikacijama ako želi put Katara. Ako nastavimo dalje putovati po ljestvici FIFA-e, stižemo do Španjolske koja se nada prvom potu, a Danci, koji su deveti na svijetu, morat će imati nešto sreće. Za njih bi bilo najbolje da niti Italija, niti Portugal ne vide Katar.

Izbjegavamo Njemačku, Nizozemsku, Meksiko…

Od navedenih reprezentacija, jednu od njih izvući ćemo na ždrijebu 3. travnja u Dohi, no imat ćemo malu sreću što se nećemo susresti s nekim jakim ekipama, poput Nizozemske i Njemačke, za koje sve kladionice u Hrvatskoj prognoziraju da će vrlo vjerojatno biti u krugu favorita. Nizozemci i Nijemci će kao i mi biti u drugoj jakosnoj skupini, a tu još očekujemo SAD (vjerojatno, makar nisu nimalo sigurni), Švicarsku, Meksiko te jednu ili obje opcije koje stižu iz Južne Amerike – Kolumbiju i Urugvaj. I jedni i drugi imaju još četiri utakmice za odigrati u južnoameričkim kvalifikacijama te su u borbi za prolaz. Dakle, riječ je o jednom nezgodnom društvu koje ćemo sigurno izbjeći.

Naravno, trebat će imati i nešto sreće prilikom “plesa kuglica” kako bi proboj u nokaut-fazu bio nešto lakši. Dosada smo dvaput prošli skupinu na svjetskim prvenstvima te oba puta otišli do medalje. Fantastičan je to doseg, kao i onaj da smo izborenim nastupom u Kataru osigurali šesto uzastopno veliko natjecanje zaredom. Samo pet europskih momčadi ima dulji niz. Zaista se možemo smatrati europskom, pa i svjetskom nogometnom elitom.

Svjetsko prvenstvo započet će 21. studenog i trajat će do 18. prosinca kada će se odigrati finale na Lusail Iconic Stadiumu pred 80 tisuća gledatelja.