– Proizvođači agruma u drugim zemljama Europske unije su organizirani i ujedinjeni te imaju podršku cjelokupne zajednice, a tržišne trendove vrlo dobro prate i prilagođavaju se tržištu. Kod nas je situacija potpuno drugačija, prepušteni smo sami sebi, neorganizirani i vlada stihija“, zaključak je to mr.sc. Željka Bjeliša, dipl.ing.agr. koji je ispred Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež i Copa Cogeca organizacije, a zahvaljujući Hrvatskoj voćarskoj zajednici i njenom predsjedniku Branimiru Markoti te Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, sudjelovao u Bruxellesu na sastanku radne skupine Citrusi, civilnog sektora Europske komisije.

– Mali smo i skoro zanemarivi u europskim okvirima proizvodnje agruma i smatram da budući rad moramo usmjeriti na njegovanje starih tržišta i iznalaženje novih. Organiziranje je neizbježno, što prije to bolje kao i uspostava kvalitetne komunikacije s trgovačkim lancima u EU i Hrvatskoj te snažnije uključivanje proizvođača u razgovore s ministarstvom i Europskom komisijom, navodi Bjeliš.

Južna Afrika najveća prijetnja tržištu agruma

Kada je u pitanju stanje agruma ili citruda u EU, primjetan je trend pada izvoza, a porast uvoza agruma. Najveći pritisak na tržištu EU dolazi iz afričkih zemalja. Tako je Egipat u proteklom periodu posadio oko 20.000 ha novih nasada naranče.

– Južnu Afriku drže kao najveću prijetnju tržištu agruma. Kada se govori o agrumima ili citrusima u EU, onda se prije svega misli na naranče, zatim limun, klementine, grapefruit, a tek onda mandarine. Općenito stanje s agrumima u Europi nije najbolje, osim limuna koji zadnjih godina ima dobru cijenu. Topla jesen stvorila je poteškoće u prodaji agruma u čitavom sektoru. Veliki prinosi mandarina u Španjolskoj rezultirali su malim kalibrom plodova koji nisu prodajni. Španjolska je najveći proizvođač agruma i sporazumom EU-SAD mogu izvoziti svoju robu u SAD.

Kod naranči nemaju većih poteškoća, međutim kod klementina imaju loše komentare zbog gubitka kvalitete proizvoda“, dodaje Bjeliš koji je na sastanku predstavio hrvatsku mandarinu, opisao područje uzgoja, sortiment, površine uzgoja i količine u proizvodnji, specifičnosti neretvanske mandarine, stanje u proizvodnji, poteškoće proizvođača, probleme nakon ulaska RH u EU, i slično.

Na sastanku na kojemu su nazočili predstavnici Španjolske, Belgije, Italije i Portugala, raspravljalo se i o fitosanitarnim zahtjevima. Kao najvažnija istaknuta je pojava nove bolesti, citrus greening, koja je prisutna u SAD, a njeni vektori su pronađeni u Portugalu i Španjolskoj.

Piše: Željka Rački-Kristić /Agroklub