Apeliram da naši kupci dobro pogledaju deklaraciju kad kupuju voće i povrće ta da kupuju domaće voće s oznakom Dokazana kvaliteta Hrvatska što je dokaz da je proizvedeno u RH-ističe Željko Ledinski predsjednik kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice.

Sa kojim poljoprivrednim proizvodima Hrvatska može konkurirati na tržištu Europske unije?

– Uvjeti u ostalim zemljama EU-a, posebno u istočnom dijelu su slični kao kod nas kao i cijene, no problem predstavljaju prikrivene naknade koje dobivaju njihovi proizvođači kao npr. za pakiranje, prijevoz tako da njihova roba dolazi jeftinija na hladnjaču i još bez PDV-a te postaje konkurencija našem voću i povrću. Primanja radnika u tom dijelu EU su slična našima kao i kupovna moć, te će cijena robe koja se proizvodi morati biti konkurentna za te zemlje, a one kao Poljska imaju puno jeftinog voća i zauzimaju tržište za naše proizvode, pojašnjava Ledinski za Dubrovački vjesnik.

Osim toga, uvozna roba iz Srbije, Makedonije dolazi bez kontrole na pesticide koji su dozvoljeni kod njih, a u EU su zabranjeni te su tako naši proizvođači dovedeni u lošu poziciju na tržištu. Naša roba kad ide u trgovačke lance prolazi kontrole na 600 uzoraka a ona uvozna sa hladnjače koja završava na placu se ne kontrolira uopće-rezolutan je Ledinski, koji naglašava da su poljoprivredni proizvođači suočeni sa enormnim poskupljenjima repromaterijala: plavog dizela, gnojiva, zaštitnih sredstava.

Također na cijenu domaćeg voća utječe povećanje troškova logistike, prijevoza, pakiranja koje su poskupjele preko 50 %, što ovisi o potrebnoj radnoj snazi koje nema, te povećanim troškovima energenata-naglašava.

Jedini izlaz iz ove krize moguć je kroz udruživanje poljoprivrednika u proizvođačke organizacije kojih sada ima svega nekoliko u RH kao primjerice poljoprivredna zadruga, PZ Jabuka.hr, no ni te proizvođačke organizacije nemaju dovoljno logističkih kapaciteta pa direktno ovisimo o burzovnim cijenama, koje su za pojedine proizvode kulminirale nakon sukoba u Ukrajini, smatra Ledinski.

– Nakon uvođenja eura proizvodnje koje će biti kvalitetne moći će naći tržište u EU pod uvjetom da su određene kvalitete i cijene koju zahtijeva to tržište. Ostali proizvodi poput industrijske jabuke biti će prodavani po jako niski cijenama koje su uvjetovane time jer nema prerađivačkih kapaciteta kod nas te su osuđene na jeftinu rasprodaju u zemljama EU koje nam kasnije u obliku prerađevina-sokova vraćaju te proizvode i ruše naše cijene, rezolutan je Ledinski, koji očekuje da će se ulaskom u eurozonu maximalno koristiti EU fondovi kako bi se sagradili prerađivački kapaciteti i logističko distributivni centri.

– Ukoliko se to efikasno i brzo ne napravi stanje će se još više pogoršati i postati ćemo ovisnici o strani proizvodima posebno u voću i povrću kojeg već sada unosimo i uvozimo više od 50 % u RH-ističe Ledinski. koji posebno ukazuje na problem školskog voća gdje naša djeca konzumiraju velike količine uvoznog voća bez da se provodi adekvatna kontrola i prati slijed toga voća.

– Opskrbljivači škola voćem su tvrtke koje nisu proizvođači, već trgovci, zaključuje Ledinski.

Piše: Stanislav Soldo / Dubrovački vjesnik
Foto: Ilustracija