Iznimno topla zračna masa danima podržava visoke temperature koje su karakteristične za lipanj. Ne čudi stoga da su jučer ne samo u Hrvatskoj, nego u velikom dijelu južne Europe zabilježene najviše temperature zraka ikada izmjerene u travnju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Toplina je bila toliko intenzivna da su površinske temperature mora zadnjih dana mjestimice na Jadranu dosegne 20°C, najranije u povijesti mjerenja.

Danas će biti pretežno vedro. Zapuhat će jugo koje će postupno jačati prema kraju dana. Minimalne jutarnje temperature zraka od 7 do 17°C, najviše dnevne od 21 do 27°C.

Pretežno sunčano bit će veći dio utorka. Navečer na sjeveru Dalmacije jače naoblačenje s kišom, u noći na srijedu će se širiti na veći dio Jadrana. Puhat će pojačano do jako jugo, na moru će biti vrlo jakih udara. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura, prema večeri podno Velebita olujna s orkanskim udarima, a bura će zapuhati i u sjevernoj Dalmaciji. Jutro umjereno toplije, najviše dnevne od 20 do 26°C. Navečer na sjeveru Dalmacije osjetno zahlađenje.

Glavnina pogoršanja vremena očekuje nas u srijedu. Bit će umjereno do znatno oblačno povremenu uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Najmanje kiše na vanjskim otocima, a najviše na krajnjem jugu Dalmacije gdje do kraja dana može pasti preko 100 litara po metru kvadratnome. Na Dinari, Kamešnici, Svilaji i i Biokovu do kraja dana past će snijeg u višim predjelima, ali je navečer snježna granica moguća i niže. Jugo će okretati na buru, na otvorenom moru i tramontanu, a na jugu Dalmacije u početku može biti lebića. Osjetno hladnije od ranog jutra. Toplina će se najdulje zadržati južnije od Makarske, ali će i tamo postupno zahladiti. Sredinom dana temperature u Dalmaciji od 3°C ponegdje u višim predjelima Zagore do 17°C na jugu.

Četvrtak će biti djelomično sunčan i u većini predjela suh. Još u početku oborina će biti na jugu, ali će se i tamo razvedriti. Puhat će umjerena do pojačana bura i tramontana. Jutro i večer prohladni. Najviše dnevne temperature od 11 do 17°C.

U petak i subotu djelomično sunčano i suho. Noću će puhati umjerena do pojačana bura, danju vjetar zapadnih smjerova. Jutra će biti hladna, u Zagori u subotu ujutro postoji mogućnost slabog mraza na što posebno trebaju pripaziti poljoprivrednici. Danju ugodno, većinom od 14 do 19°C.

U nedjelju promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Mjestimice može pasti vrlo malo kiše. Jutro i večer hladni, danju ugodno, većinom od 14 do 19°C, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Područje na kojem se očekuje snijeg
OGLAS