Dodjeljene su nagrade za najbolji primjer ruralnog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – Zlatna naranča za 2018. godinu koje dodjeljuju Županija i Razvojna agencija DUNEA.
Nakon obilaska 15 finalista, od kojih su dva s područja Dubrovnika, šest iz Neretve, tri s Pelješca te po dva iz Konavala i Korčule, stručno povjerenstvo prvu nagradu dodjelilo je Seoskoj kući Čilipi, a drugu nagradu Seoskom domaćinstvo Musladin i Agroturizmu Laptalo iz okolice Dubrovnika.
Treće mjesto osvojio je Restoran Lopoč iz doline Neretve.
Među finalistima, jedinstvenom ponudom istaknuli su se Konavoska kuća Bokarica, pionir privatnog smještaja u Konavlima koja unutar obiteljske kuće ima i bogatu etnografsku zbirku te Ethno Village Podčempres i Paddle Surf Baćina sa svojim kompleksom kuća za odmor u kojem se održavaju i umjetničke kolonije uz dodatnu ponudu veslanja na dasci Baćinskim jezerima.
Stručni ocjenjivački žiri je osim atrakcija, izdvojio i tradicijske proizvode koji nadopunjuju ponudu ruralnog turizma Županije. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Komparak Vlaho s Korčule primjer je kako od tradicionalnog proizvoda stvoriti i turistički posebno u svjetlu održivog razvoja turizma i zaštite okoliša.
Osim navedenih, finalisti su bili i Hotel Restaurant Villa Neretva, Konoba Vrilo, Kušaonica ulja Surjan, PTO Natura Dalmatia i OPG Ostojić.
Foto: Restoran Lopoč – Momići