Danas je u Zgradi političkih stranaka održana izborna sjednica Ogranka Matice Hrvatske na kojoj je jednoglasno za predsjednicu Upravnog odbora Ogranka izabrana prof. Zorana Vekić. Ona je na toj dužnosti zamijenila prof. Božidara Lovrića.

Za dopredsjednika Upravnog odbora Ogranka je izabran Ratko Krstičević, a za članove Božidar Lovrić (kao tajnik), Tonći Jerković, Ivana Ilić, Ivo Veraja, Blagotvor Grgurinović, Marinka Jurković i Ante Bukovac.

Nadzorni odbor Ogranka čine Vesna Vidović, Luka Marušić i Katarina Barišić, rizničar je Željan Veraja, a za likvidatora Ogranka izabran je Dragan Tolić.

Na prvoj sjednici Upravnoga odbora definirat ćemo našu ‘nit vodilju’ za buduće razdoblje. Međutim, rad Ogranka u budućem razdoblju bit će vezan za dvije vrlo važne obljetnice – 180 godina od utemeljenja Matice hrvatske te 600 godina od prvoga pisanog spomena Metkovića. Organizirat ćemo brojne izložbe, predstavljanja knjiga te brojne druge aktivnosti. Mogu reći da ću dati jedan veliki emotivni angažman. Matica mora ostati naš identitet, ne samo fragment sadašnjosti, već da je doživljavamo kroz neke nove estetske horizonte – egzistencijalno, emotivno i duhovno, kazala je prof. Vekić.

Po završetku sjednice Skupštine, učiteljica Smiljka Gluščević, ujedno i najstarija članica Ogranka, proglašena je počasnom predsjednicom Ogranka Matice hrvatske Metković.

Profesorica savjetnica Zorana Vekić rođena je 1964. godine u Metkoviću gdje je završila osnovnu i srednju školu. Na Filozofskom fakultetu u Zadru završila je Engleski jezik i književnost te povijest umjetnosti, a diplomirala je 1989. kod prof. dr. Josip Vrančića i prof. dr. Antuna Travirke na temu ‘Arhitektonsko-urbanistička misao Bogdana Bogdanovića’. Po završetku studija zapošljava se na mjestu profesorice engleskoga jezika u Srednjoj školi Metković, gdje i danas radi. Dugogodišnji je aktivni član Ogranka Matice hrvatske Metković, a publici se predstavila i s nekoliko izložaba slika. Posljednju u nizu, ‘Memento vivere’, izložila je u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek.