Kakvo bi to ljeto bilo bez insekata koji nam kvare raspoloženje zujanjem, rojenjem i opasnim žalcima? Dr. Miljenko Ljubić, specijalist epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije kroz godine prakse naučio je sve o ponašanju letećih napasnika i načinima kako se od njih obraniti:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Insekti vole kad se poslužuju slatka jela i pića. Pčelama, osama, bumbarima, stršljenovima i obadima to je omiljeni ‘plijen’. Kod uboda većih kukaca u većini se ljudi javljaju blage reakcije koje prolaze za 24 sata, najčešće su to bol, svrbež i osjećaj žarenja na predjelu uboda, piše Dubrovački vjesnik.

U rijetkim slučajevima, kod iznimno osjetljivih osoba, može nastati anafilaktička reakcija poput stezanja u grlu, otežanog disanja, pada tlaka, povraćanja, čak i gubitka svijesti ili smrtnog ishoda. Kako bi se prevenirao anafilaktički šok, potrebno je sa sobom uvijek imati specijalne ampule adrenalina koje se koriste kao samopomoć. Svakako, posljedice bezazlenih uboda morale bi proći za 24 sata, a za ublažavanje koristimo hladne obloge i antihistaminske masti. Kod pčela, dakako, treba izvaditi žalac i na mjesto uboda stavljati hladne obloge – objašnjava epidemiolog i otkriva još neke mjere zaštite od rizičnog susreta s insektima:

– Ako boravite na otvorenom, izbjegavajte odjeću jarkih boja, kozmetiku i parfeme čiji bi jaki mirisi mogli privući insekte. Kod pripreme hrane u prirodi valjalo bi voditi računa da jakim vonjem ne mamite kukce, a ne preporučuje se ni ostavljati kante za smeće bez poklopca. Budući da insekti vrebaju i s tla, ako hodamo po travi ne bismo smjeli to činiti biti bosi – pojasnio je naš sugovornik i osvrnuo se na sveprisutne komarce koji posljednjih sezona na krajnjem jugu nisu toliko agresivni, pogotovo ne noću, no ipak nisu ni potpuno bezopasni:

Komarci nam najviše problema zadaju jer nas uznemiruju, ali mogu biti i prijenosnici ozbiljnih zaraznih bolesti. Tigrasti komarci, primjerice, mogu prenijeti denga groznicu ili bolest Zapadnog Nila, no na sreću u našoj Županiji nismo imali takvih slučajeva – kaže dr. Ljubić kojeg smo pitali i o pojavi letećih mrava kojih ne manjka ovih dana na dubrovačkom području:

– Razloga za brigu nema, ljeto je i inače vrijeme kad je njihova invazija veća – rekao je epidemiolog o ‘ukazanju’ kukaca malih tijela i velikih krila.

Entomolozi u njima prepoznaju muške mrave koji slijede kraljicu u sezoni parenja. Njihova je zadaća razmnožavanje, dok su mravi bez krila koji uokolo skupljaju zimnicu zapravo sterilne ženske radnice. Za ljude ne predstavljaju opasnost, a ako i uđu u kuće, dolaze za tragovima hrane koju stoga treba pažljivo pohranjivati kako ih ne bi privlačila.

Piše: Gabrijela Bijelić / Dubrovački vjesnik

OGLAS