Konferencija za medija Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije održana je danas u 11 sati ispred Opće bolnice Dubrovnik.

– Tri su nova slučaja pozitivnih na koronavirus. Dakle, od uzoraka koje smo čekali tri su pozitivna, imamo još njih u Zagrebu. Situacija je i dalje ozbiljna, apeliram ponovo na sugrađane da ako mogu ostanu doma.- rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Načelnik Stožera Joško Cebalo je demantirao glasine da je zaraženo šest djelatnika ljekarne na području Županije. Sedam djelatnika s područja županije je stavljeno u samoizolaciju, isto tako su uzeti brisevi i svih sedam nalaza je negativno.

– Imamo devet kršenja samoizolacije. Jesu li ti ljudi svjesni da su potencijalne ubojice! Ostajte doma! – apelirao je Cebalo.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić rekao je da je ukupno dakle 17 zaraženih te da se njih pet nalazi u OB Dubrovnik. Dvoje iz Zračne luke, dvoje sa skijanja iz Bugarske i pomorac s Korčule.

Ravnatelj Bekić je izvijestio da je troje novooboljelih epidemiološki povezano s privatnom zdravstvenom ustanovom, odnosno Zračnom lukom Dubrovnik. Čekaju se još rezultati 24 nalaza.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić je izvijestio o broju epidemiologa i drugih djeltnika koji su na raspolaganju:

Mi imamo pet epidemiologa. Dvije specijalizantice su vraćene i pomažu nam i druge kolegice liječnice koje su drugih struka i koje danas uključujemo za daljnji rad. Pomažu i sanitarni inženjeri, ima tu jako puno posla, od unošenja u kompjutere nadalje. – naveo je Lakić.

– Virus se nalazi u ustima nosu i o kapljicama kod kašljanja, kihanja i govora izlazi vanka. Izlazi u zrak, može ostati u zraku, najčešći način je da pada blizu ili nekome na usta ili nos ili na okolinu i površine i tu se zadržava neko kraće vrijeme, ako netko dirne takvu površinu i ne opere ruke može se zaraziti. Ako netko ima ikakve respiratorne problema, neka nosi masku. – rekao je Lakić.

Načelnik Policijske uprave dubrovčako-neretvanske Ivan Pavličević  kazao je kako su zatrpani pozivima građana oko Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravka. Dodao je da je objavljeno na stranicama Ravnateljstva, civilne zaštite i Policijske uprave tko je izuzet od odluke.

Sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite možete pronaći OVDJE.