Već smo pisali da je na inicijativu nekolicine župljana napravljen je prvi barjak sv. Franje na kojem se uz svečev lik nalazi i crkva sv. Franje na Kladi koja ove godine obilježava 40. obljetnicu izgradnje i blagoslova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Barjak je u nedjelju u procesiji prenesen iz crkve sv. Ilije do crkve na Kladi. Međutim, na kraju sv. mise uslijedilo je još jedno iznenađenje. Župljani su svojoj župi poklonili i novu misnicu sa svečevim likom koju će danas prvi put obući predvoditelj proslave blagdana sv. Franje mons. Ilija Janjić, kotorski biskup u miru.

Tada se prisutnima u ime inicijatora obratio Ivan Popović Popa sljedećim riječima:

Meni su rekli ovako: ”Ajde ti govori; ti si ovo s barjakom pokrenuo prvi pa je red da i kažeš par riječi svima’. Nisam htio ovako ništa iz glave nego sam se pripremio da ne bi štogod zaboravio. Probao sam da bude što kraće pa ako se i odulji nemojte štogod zamjerit.

Znam da uglavnom svi već znate kako i na koji način je od same ideje do realizacije ovaj barjak došao do ovog mjesta gdje je sad. Ovdje gdje pripada, gdje mu je odavno bilo mjesto. Svima Vam je poznato da većina – ako ne i sve crkve u dolini Neretve imaju svoj barjak, ponosno ga nose u procesijama, izmjenjuju se u nošenju istoga, ali mi ga nismo imali. Nismo znali kako i zašto, ali ga nismo imali u svojoj crkvi. 

I jednom prilikom odlučim se naći s, već sada bivšim, župnikom fra Antom da vidimo šta se može napraviti u svezi toga. On je objeručke prihvatio samu ideju pa smo zajedno s njim birali slike, slova i sami oblik barjaka. Ono što će meni ostati u sjećanju, evo sad je već prošlo skoro 4-5 mjeseci od toga, su njegove riječi kada je ovdje u crkvi vama predstavio i najavio našu ideju oko barjaka, a ja ću ih sad točno prenijeti, a idu ovako: ‘Neću reći da je samo moja krivica, ali sigurno je krivica sviju nas župnika koji smo bili u župi sv. Ilije i nas koji smo dolazili ovdje u crkvu sv. Franje da nitko od nas nije prepoznao da istoimeni svetac nema svoj barjak.’

Očito je trebao netko od vjernika da dođe pa da nas upozori i pozvao je sve vas da zajedno s nama sudjelujete u realizaciji ovog projekta. I sad kad je ovo sve prošlo, kad napokon i mi imamo svoj barjak koji od danas krasi ovu našu crkvu mogu samo reći da on možda nije najbolji, da nije najveći, da nije najljepši na svijetu, da nije pravljen od najfinijeg materijala na svijetu, ali on je sad u našoj crkvi, gdje je odavno i bilo mjesto. Jedno vjerujem a to je da je svima vama on najbolji, najveći i najljepši barjak kojeg ste vidjeli.

A znate li zašto? Jednostavno zato što ga napokon imamo. Što je naš i što je satkan od vaših dobrih ruku i pomoći. I znate što još? Ovo zaista moram podijeliti s vama: bilo je ljudi koji su vidjevši ovu inicijativu meni osobno priznali da nemaju apsolutno nikakve veze za crkvom sv. Franje pa čak i njih koji su mi priznali da nikad, a ma baš nikad nisu ni bili u ovoj crkvi, a svojim prilogom su željeli sudjelovati.

Ja sam im se zahvalio i samo im rekao da će možda jednog dana, za 5-6 ili čak 10 godina biti neka svadba, krštenje ili sveta pričest; možda se baš slučajno zateknete ovdje u crkvi i pogled vam skrene prema barjaku. A kad ga vidi bit će mu drago jer će se sjetiti daje baš on/ona  sudjelovao u izradi istoga. Tim ljudima se posebno zahvaljujemo. Neka se ovaj barjak s ponosom nosi u našoj župi. Neka ga onaj tko ga bude nosio nosi s velikim ponosom i snažnom poniznošću koja proizlazi iz ovog našeg zajedničkog djela.

Na kraju bih se s ovoga mjesta još jednom zahvalio i svima vama koji ste u ova teška vremena odvojili od sebe da bi pomogli i sudjelovali u ovome jer bez vas svega ovoga ne bi bilo. Također bih se zahvalio i našem sadašnjem župniku fra Denisu koji je srdačno prihvatio našu ideju i sudjelovao u posljednjim pripremama oko ove svečanosti. I još samo jedna sitnica…Iako smo ovaj barjak samo poželjeli imati u svojoj crkvi i da se i mi izmjenjujemo  noseći ga u procesijama nama je potiho spomenuto da je ove godine i 40. godina naše crkve sv.Franje. Uz barjak za našu crkvu imamo još jedno iznenađenje, a to je svečana misnica sa likom suzaštitnika naše župe koju će po prvi put predvoditelj slavlja biskup Janjić na sami blagdan i obljetnicu nositi u procesiji.

Od srca u ime nas inicijatora još jednom veliko, ali zaista veliko hvala svima! Neka nas sve blagoslovi i čuva zagovor svetoga Franje.

OGLAS