Svi u dolini Neretve jako dobro znaju što trebaju raditi ako vide ranjenu pticu ili ako im usred zime na dimnjak sleti roda. Odmah se zove Bariša Ilić, predsjednik Ornitološkog društva Brkata sjenica, koji već dugi niz godina u Neretvi brine za dobrobit ptica ovoga kraja.

Spasio je Bariša na desetke ptica, zaštićenih i nezaštićenih vrsta. Osim što ornitološko društvo zbrinjava ptice na terenu još provodi i čitav niz aktivnosti poput prebrojavanja i prstenovanja ptica u neretvanskoj močvari, koja je prebogata ptičjim svijetom, koji se široj javnosti otkriva, piše Dubrovački vjesnik.

Foto: Denis Jerković

Barišin rad prepoznala je i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti točnije Zavod za ornitologiju čiji je stalni suradnik za čitavu Dalmaciju, poglavito otkako je sa skupinom entuzijasta u Metkoviću osnovao ornitološko društvo nazvavši ga Brkata sjenica.

Zašto baš naziv Brkata sjenica ?

– Odlučili smo se za takav naziv društva jer je brkata sjenica ptica naših trščaka, teško ju je za vidjeti. U priobalnome dijelu Hrvatske imamo je samo mi u Neretvi-rekao nam je Bariša u jednom od razgovora.

Promatranje i prstenovanje ptica nije nimalo lagan hobi. Ustaje se u ranu zoru i radi se do kasno navečer ovisno koje se ptice promatraju. Prioritet je istraživački rad na terenu, edukacija djece i mladih, zaštita ptičjih staništa te prebrojavanje i prstenovanje ptica. Prstenovanjem ptica dobiva putovnicu za dalje. Prsten sadrži ime države u kojoj se prstenuje i jedinstveni serijski broj, što je svojevrsni OIB ptice, piše Dubrovački vjesnik.

Foto: OD Brkata sjenica