Od početka pandemije bolesti Covid-19 i uvođenja protuepidemioloških mjera, na području Dubrovačko-neretvanske županije policija je do kraja prošle godine obavila 15.490 kontrolnih nadzora građana i pridržavanja mjera samoizolacije. Konkretno, to znači da su policijski službenici tijekom covid kontrola na dubrovačkom području Dubrovačko- neretvanske županije obavili 8.267 provjera, na području Doline Neretve 5.896 provjera, a na otočnom području operativne nadležnosti ove Policijske uprave provjeravali su 1.279 puta pridržavanje mjera samoizolacije, piše Dubrovački vjesnik.

150 kršenja samoizolacije

– U promatranom su razdoblju policijski službenici utvrdili ukupno 150 kršenja mjera, od čega je u 105 slučajeva obavješten nadležni Državni inspektorat, da bi stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, policijski službenici prekršiteljima epidemioloških mjera izdali 45 prekršajnih naloga zbog kršenja mjera samoizolacije, kojima su sukladno zakonskim propisima prekršiteljima izrečene novčane kazne u iznosu od po 8 tisuća kuna – odgovor je Službe za odnose s javnošću PU dubrovačko-neretvanske.

Drugim riječima, to znači kako će se samo na području najjužnije Policijske uprave proračun RH podebljati za čak 360 tisuća kuna! Druga dobra vijest svakako je i činjenica kako prilikom nadziranja pridržavanja covid mjera policijski službenici dubrovačke Policijske uprave prilikom postupanja nisu imali nikakvih neugodnosti od kontroliranih građana. Očito, građani su shvatili važnost tih kontrola te su, bez obzira jesu li zatečeni u prekršaju ili ne, bespogovorno prihvatili od policijskih ophodnji, piše Dubrovački vjesnik..

Piše: Ahmet Kalajdžić/DV