Hrvatski izvoz u 2017. je porastao za 12%. Uvoz je porastao još više zbog čega je trgovinska bilanca negativna i iznosi 903 milijuna eura u korist uvoza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nevjerojatno, najviše uvozimo svinjetinu i kruh

Prošle godine u Hrvatsku je uvezeno 71 kilogram voća i povrća po glavi stanovnika. U Hrvatskoj se proizvodi samo polovina voća i povrća od ukupne potrošnje. U dovoljnoj mjeri proizvodimo jabuke, jagode i višnje. Svega ostalog nedostaje.

Prvo mjesto na ljestvici uvoznih proizvoda ipak drže – svinje. Uvezli smo svinjetine u vrijednosti 161 milijun eura. Iznenađujući je i  podatak da je Hrvatska u prvih deset mjeseci 2017. uvezla 40 milijuna eura mesnih prerađevina više nego u 2016.

Jednako šokantno je i drugo mjesto na kojem se nalaze kruh i pekarski proizvodi – 107 milijuna eura. Na trećem mjestu je čokolada, a slijede sir i skuta pa mlijeko i vrhnje.

Ljudima u Hrvatskoj gospodarskoj komori ovakvi podaci su očekivani.

Moram reći da me nisu iznenadili jer to je jedan niz koji traje već nekoliko godina. Stočni fond se u hrvatskoj smanjuje, smanjuje se proizvodnja, a povećava se uvoz poglavito određenih kultura i određene vrste hrane, rekao Dražen Miloloža, iz sektora poljoprivrede HGK za RTL.

OGLAS