Već dvije večeri zaredom u najdužoj metkovskoj ulici, Petra Krešimira IV, prenoćište je pronašla jedna roda. Zahladilo je, a zna se da su rode osjetljive na klimatske promjene, pa je ona utočište pronašla na stupu javne rasvjete, koristeći se tako toplinom koju isijava lampa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ne znamo je li riječ o jedinki iz para koji od sredine studenoga boravi na području Vrbovaca ili pak o jedinki koja se pojavljuje kod Velikog Huma. Par iz Vrbovaca, od kojeg je jedna prstenovana u lipnju 2018. na području Slovenije i kojega smo fotografirali prije mjesec dana, zadnji put je viđen u četvrtak. Jutros je na tom području viđena samo jedna, je li to ova koja se grije na palu javne rasvjete, ne znamo.

U razgovoru s Barišom Iilićem doznajemo da se zadnjih nekoliko godina rode zadržavaju na području doline Neretve, često u blizini odlagališta smeća gdje pronalaze hranu. Prije toga su one znale biti samo u preletu. Nije poznat razlog njihova neuobičajenog zadržavanja, ali se zna da one napuštaju dolinu u trenutku ekstremno niskih temperatura. Tako su nas prošle godine dva para napustila u drugoj polovici siječnja kada su temperature bile duže vremena ispod nule, do -7 °C.

Postoji moćnost da je novi stanar Ulice Petra Krešimira jedna od dviju roda iz Vrbovaca, a da je druga stradala, ili je riječ o sasvim drugoj rodi, a da je par napustio dolinu zbog hladnoće. Ovu zagonetku će pokušati razriješiti naš Bariša Ilić.

Bilo kako bilo, nemojte je uznemirivati, riječ je bijeloj rodi koja je zaštićena vrsta! Ona se dobro prilagodila blizni ljudi i buci automobila. Mnogi će proći ispod nje da je i ne primjerite na vrhu pala, a tijekom noći je gotovo nevidljiva jer se skriva u mraku iznad lampe.

OGLAS