Neretvani i Mlečani stari su znanci još od vremena kneza Domagoja, kojega je mletački ljetopisac Ivan Đakon nazivao »najgori knez Hrvata«. Neretvanske lađe, koje u ta davna vremena Venecija nije pamtila po dobru, sada su parale vodu u venecijanskoj laguni i kanalima zajedno s oko 2000 različitih plovila u kojima je veslalo oko 8000 veslača.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Lađari Sv. Ilije iz Metkovića i lađarice iz Udruge za očuvanje neretvanske baštine iz Opuzena plijenili su pažnju u Velikom kanalu i svojom pojavom izmamili ovacije brojnih posjetitelja prilikom prolaska ispod Rialta, najljepšeg mosta na Velikom kanalu.

Oni su predstavljali Udrugu lađara Neretve u tradicionalnoj smotri tradicionalnih plovila Vogalonga 2022. dugoj 36 km koja se održala u nedjelju, 5. lipnja i u kojoj su bili veslači iz gotovi svih europskih zemalja. Kažu da je toga dana na otoku sv. Marka bilo oko 200 000 posjetitelja koji su zagazili na Rivu Sciavone na kojoj stoji ploča u čast vojnika iz naših krajeva koje je posljednji dužd 1797. pozvao u obranu Serenissime, uzalud, jer je brzo predao vlast Napoleonu, a naši su razapeli jedra i lađama krenuli put svoje domovine.

Hodati po ovim izlizanim kamenim pločnicima, kroz uske ulice pored bezbroj palača i crkava i preko 400 mostova što premošćuju kanale, je doživljaj koji će našim lađarima dugo ostati u lijepom sjećanju. Stajati na Trgu sv. Marka podno 100-metarskoga zvonika, pred pročeljem Duždeve palače, pred crkvom sv. Marka je isto što i prstima dodirivati povijest u kojoj se krojila i sudbina našega naroda na istočnoj obali Jadrana.

Zanimljivo je da je dio Duždeve palače bio zatvor (Piombi) povezan s novim u koji se nakon suđenja ulazilo preko Mosta uzdaha (Ponte dei Sospiri) i u kojem je uznik bio i naš fra Filip Grabovac, branitelj hrvatskog jezika i opstojnosti u Dalmaciji, osuđen zbog svoga djela Cvit razgovora naroda i jezika iliričkoga aliti rvackoga iz 1747. godine. U Veneciji je u crkvi sv. Ivana i Pavla posljednje počivalište i našega Marina Držića od kojega je vjerojatno učio i čuveni komediograf Goldoni. U Mlecima su tiskane i naše prve knjige a zasigurno najčitaniji je bio Razgovor ugodni naroda slovinskoga (iz 1756.) fra Andrije Kačiča Miošića. Sve ovo i još mnogo toga su mogli saznati naši lađari u subotu, prvoga dana boravka u Veneciji kada je za njih bio organiziran obilazak pod vodstvom vodiča.

Ovo je bio drugi put da su Neretvani sudjelovali na Vogalongi, prvi put je to bilo 2019. U tome im je pomoglo Ministarstvo vanjskih poslova i EU u sklopu projekata kojim se obilježava 30 godina od međunarodnog priznanja RH i uspostave konzularnih i međunarodnih odnosa na čiji poziv su se javili Udruga za očuvanje neretvanske baštine Opuzen koju vodi Milojko Glasović i Udruga lađara Neretve pod predsjedanjem Luke Oršulića uz suorganizaciju UL Sv. Ilija Metković koju vodi Dalibor Obradović. I upravo na mostu Rialto su se naši lađari susreli s hrvatskom konzulicom u Italiji Davorkom Sarić.

Svakako naši lađari se zahvaljuju i svojim sponzorima: Hrvatskoj turističkoj zajednici, Karlovačkoj pivovari i trgovačkom lancu Tommy čiju podršku očekuju i u novim poduhvatima u promociji Neretvanske doline, lađe i baštine.

OGLAS