Promocija  Barskoga oficija održana je u srijedu, 20. travnja 2022.  u kripti  konkatedrale svetoga Petra u Baru. Kao predstavljači su  sudjelovali: doc. dr. sc.  Meri Zornija, dr. sc. fra Domagoj Volarević  i mr. sc. don Ivan Vukčević, dok je  u glazbenom dijelu programa nastupila klapa ,, Jadran” iz Tivta, objavio je Radio DUX.

Na početku večeri, nazočnima se obratila prof. Ana Vuksanović, medijatorica večeri, koja  je istakla da je ovaj brevijar nastao u Baru u vrijeme stolovanja nadbiskupa Gillaumea Adama, a dio je nesporno bogate skriptorske djelatnosti Barske nadbiskupije i najvjerojatnije jedini sačuvani. Također je istakla da se nalazi u Francuskoj nacionalnoj biblioteci u Parizu te da je pisan je na pergamentu:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Sadrži primarno misu i službu Jedanaest tisuća djevica i misu Gospi od Snijega. Ima zabilježenu i Pjesmu vrline Stefana de Mesnila Godefredija (iz XIII. stoljeća). Cjelokupan rukopis sadrži 119 folija (238 stranica). Očuvanost je djelomična, stranice nisu paginirane, a neke folije su oštećene ili poluoštećene, dok neke nisu čitljive“- kazala je Vuksanović.

Prisutnima se obratio  i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, koji se osvrnuo na dosadašnji broj tiskanih knjiga, koji je dosegao brojku od 46 iznimno važnih knjiga za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori. Ističući značaj ovog djela je rekao: „Ovaj oficij iz 14. stoljeća je četvrta liturgijska knjiga u našem izdanju i na tu ediciju smo posebno ponosni. Večeras predstavljamo četvrtu knjigu iz liturgijske edicije.  Malo je mjesta na svijetu na kojima možemo naći na ovako malom prostoru, od Boke do Bara, da posjeduje toliku koncentraciju kulturnih dobara koja su se nataložila milenijskim trajanjem, a koje je do danas sačuvala Katolička crkva. Ove knjige su, kako je rekao fra Domagoj, na promociji Pontifikala u Kotoru, svojevrsna vremenska kapsula koja će se polagano, iz raznih znanstvenih aspekata, sada kada je dostupna, otvarati u budućnosti”, kazao je, između ostalog, Deković, uputivši posebnu zahvalnost nadbiskupu barskom, msgr. Rroku Gjonlleshaju na razumijevanju i susretljivosti, kako bi prvu promociju ovoga Oficija imali baš na mjestu gdje se on koristio više od dvadeset godina. Također je zahvalio svim članovima vijeća, koji su prepoznali važnost ovog projekta.

Docent dr. sc. Meri Zornija navodi  da je preduvjet za  bilo kakav početak istraživanja ovog Oficija bila nabavka visokokvalitetnih digitalnih reprodukcija čitavog kodeksa iz Nacionalne biblioteke u Parizu, gdje se  kodeks čuva, što je  upravo i osiguralo Hrvatsko nacionalno vijeće, na čemu im je zahvalna te rekla kako je istraživanje rukopisa bilo je pravi izazov.

Dr. sc. fra Domagoj Volarević je kazao da je glavni kontekst knjige bogoslužje, djelatnost u kojoj se proslavlja Bog. Ističe da osim vremenskoga i liturgijskoga konteksta sama organizacija i složenost sadržaja otvara mnoga pitanja. Govori da nedostaje najvažniji dio časoslova, nedostaje psaltir, što će biti zanimljivo istraživati.

„Misni dijelovi, misni obrasci se čine kao dodatak samim elementima časoslova. To znači misni tekstovi, koji spadaju na predvoditelja misnoga slavlja“. Iznenađuje  ga prisutnost sekvencija tj. proza, lateralni oblik, koji  uglavnom nije biblijski tekst.

Promocija se održala uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, a Barski oficij tiskan je i objavljen je uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore  i Središnjega državnog  ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Foto/video: Radio DUX

OGLAS