Ponajbolji hrvatski profesionalni boćari danas završavaju trodnevne pripreme koje su odradili u Boćarskom domu u Metkoviću, a prije odlaska na petoroboj u Tivat. Naime, već duži niz godina prije svakog velikog svjetskog ili europskog natjecanja sportski boćari iz Slovenije, Srbije, Crne Gore Bosne i Hercegovine i Hrvatske odigraju pripremni turnir u jednoj od navedenih zemalja. Ove godine će to biti petoroboj u Crnoj Gori od 18. do 20. kolovoza 2017.

Hrvatski boćarski savez je za pripreme odabrao Metković jer želi dodatno afirmirati sportsko boćanje u Neretvi i pružiti zainteresiranim boćarima uvid u višu razinu umijeća igranja i treniranja. Izbornik Milan Celija i trener reprezentacije Markica Dodig doveli su u Metković ponajbolje hrvatske boćare Peru i Marina Ćubelu, Tomu Kolobarića, Alena Guština, Marina Miličevića i Bruna Kraljevića, izostao je brzinac Leo Brnić koji je oslobođen priprema.

“Hrvatska boćarska reprezentacija spada u sam vrh svjetskog boćanja. Naši boćari redovito osvajaju 4-5 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima. Sve ispod toga se smatra neuspjehom. Kvaliteta igrača naše reprezentacije nam garantira uspjeh i očekujemo barem jedno-dva zlata na svjetskom prvenstvu, te uz to još dvije-tri medalje. Mi u svakoj disciplini imamo igrača koji konkurira za sam vrh”, kaže trener reprezentacije Markica Dodig.

Ove godine se održava Svjetsko boćarsko prvenstvo u Casablanci (Maroko) od 17. do 24 rujna 2017. Kao i na petroboju, svjetsko prvenstvo se odvija u šest disciplina koje se igraju pojedinačno i u paru: brzinsko izbijanje, štafetno izbijanje, igra i izbijanje u krug, pojedinačno klasično izbijanje, klasično izbijanje u paru i precizno izbijanje. Uz Hrvatsku, ponajbolje boćarske reprezentacije koje nastupaju u Casablanci su Slovenija, Italija i Francuska. Njima treba pridodati mediteranske zemlje Maroko, Tunis i Alžir, te u zadnje vrijeme dobre ekipe iz Crne Gore, Argentine, Čilea i Kine.

Našim reprezenativcima želimo mirnu ruku i precizan izbačaj i neka se u potpunosti ispune njihova očekivanja. Pratit ćemo njihove nastupe u Tivtu i Casablanci i redovito vas izvještavati o njihovim rezultatima.