Do kraja mjeseca očekuje se završetak projekta izgradnje Kompostane Metković. Istaknuo je to jutros na konferenciji za medije direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Projekt, čija je ukupna vrijednost iznosila 24.425.048,92 kn / 3.241.761,09 EUR, obuhvaćao je izgradnju Kompostane. Nadzor radova je povjereni zajednici ponuditelja GEOPROMING d.o.o. iz Metkovića i Sedra Consulting d.o.o. iz Zagreba., dok je ugovor o izvođenju radova potpisan 23.2.2022., a izvođač radova je zajednica ponuditelja Texo Gradnja d.o.o. iz Mlina i Trag d.o.o. iz Dubrovnika. Vrijednost ugovornih radova iznosi 15.999.944,49 kn, dok su dodatne usluge obuhvaćene ugovorima o nadzoru (395.000,00 kn), upravljanju projektom (228.000,00 kn), promidžbi i vidljivosti (98.038,80 kn), te ugovorenoj opremi (4.314.165,00 kn).

Ovaj projekt nije samo infrastrukturni pothvat, već je i ključna inicijativa za promicanje svijesti o važnosti kompostiranja u zajednici. Kompostiranje ima ogroman potencijal za smanjenje ekološkog otiska, poticanje održivog života i očuvanje prirodnih resursa. Također, ovaj projekt ima ključnu ulogu u održivom gospodarenju otpadom našeg grada, pridonoseći smanjenju količine odloženog biootpada na odlagalištu otpada Dubravica. Nakon puštanja u pogon, očekujemo smanjenje od oko 2.500 tona biootpada godišnje” izjavio je Tomislav Jakić, direktor tvrtke Čistoća Metković d.o.o.

Faza uporabne dozvole je trenutno u tijeku, a službena primopredaja očekuje se do kraja ovog mjeseca. Projekt je također obuhvatio nabavu suvremenih strojeva za drobljenje, prevrtanje i prosijavanje biootpada, čime se postiže učinkovito razdvajanje i obrada materijala. Puštanjem u pogon ovih strojeva, očekuje se smanjenje odlaganja na odlagalištu Dubravica od oko 2.500 tona biootpada godišnje, što će značajno doprinijeti smanjenju pritiska na postojeće odlagalište.

Zahvaljujemo Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, projektantskom uredu PANGEO Projekt d.o.o., te svim partnerima koji su sudjelovali u ovom važnom projektu.

Sve aktivnosti mogu se pratiti na web stranici projekta: www.kompostana.cistoca-metkovic.hr

Projekt „Izgradnja kompostane Metković“  traje 40 mjeseci, ukupne vrijednosti  3.241.761,09 €, od čega je nepovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda 50%, a preostalih 50% je iz vlastitih sredstava Čistoće Metković d.o.o.

OGLAS