“Skoro svi učenici na jugu Hrvatske ići će na online nastavu”, rekao je načelnik Stožera Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo okupljenim novinarima pri obilasku radova luke na Kalamoti, prenosi Dubrovački dnevnik.

Svaka peta novozaražena osoba koronavirusom u Hrvatskoj je iz Dubrovačko-neretvanske županije.

– Nažalost, zadnjih nekoliko tjedana imamo povećanje broja pozitivnih osoba. Računali smo da će biti bolje dolaskom cjepiva i toplijeg vremena, ali sad je pred nama da donesemo odluke koje će spriječiti širenje zaraze. – kazao je Cebalo.

– Najlošije je u Općini Konavle, ali zadnja dva- tri dana i u Župi dubrovačkoj te u Gradu Dubrovniku. Mi smo u stalnoj komunikaciji sa Zavodom za javno zdrasvtvo Dubrovačko-neretvanske županije, mi ćemo predložiti Gradu i Županiji da učenici svih razreda osim onih završnih pređu na nastavu po C modelu, odnosno na online nastavu. – dodao je.

Govori da je borba s virusom teška o čemu kazuje i to da smo prije nekoliko tjedana bili najbolja županija. Stoga, ističe i da je opcija da se i druge strože mjere zatraže.

Što se tiče cijepljenja, cijepljeno je oko tri tisuće ljudi u županiji.

– Mi smo imali sastanak sa zdravstvenim ustanovama, predstavnicima obiteljske medicine, dogovoreni su punktovi pri domovima zdravlja, sve su doze dostavljene i raspoređene na terenu, kad dobijemo veće količine krećemo i s masovnim cijepljenjima. – objasnio je.

Odgovorio je i na pitanje oko žarišta na jugu zemlje.

– Nije se našlo veliko žarište, ali utvrđeno je da su se na području Konavala događala obiteljska okupljanja. Imamo slučajeve da su u jednoj obitelji svi članovi pozitivni. Pridržavajmo se mjera, pred nama je i toplije razdoblje, cijepljenje je počelo i vjerujem da ćemo do ljeta izaći kao pobjednici. – rekao je Cebalo.