Na magistralnoj cesti M17 nedaleko od Mostara jutros u 9 sati počela je blokade ceste koju su organizirali radnici Aluminija, a zbog neizvjesne sudbine tvornice pred gašenjem.

Radnici su su uglavnom smireni, ali i bez velikih očekivanja kada je u pitanju nastavak rada Aluminija koji bi večeras u ponoć mogao ostati bez struje. Kako kažu, neće odblokirati cestu dok ne dobiju jamstvo za dotok električne energije.

Sa radnicima je i rukovodstvo tvrtke predvođeno direktorom Draženom Pandžom koji nije optimist jer se struja mora osigurati do 14:01 sati.

Kako je rekao, radnici blokadom artikuliraju nezadovoljstvo, a vozači koji su ostali zarobljeni na cesti nisu krivi za ovu situaciju.

– Tko je prava strana koja bi kupila Aluminij to trebate vidjeti Vlade FBiH, Vladu Hrvatske i male dioničare, rekao je Pandža.

Herceg i Bešlić među prosvjednicima

Na mjesto blokade došao je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zajedno s premijerom HNŽ Nevenkom Hercegom.

– Iako nismo nadležni za ovaj problem, došli smo pokazati kako niste sami. Teška je situacija i toga smo svjesni. Jutros sam imao sastanak sa premijerom Novalićem koji mi je obećao da će Vlada FBiH zasjedati u petak. On je kazao da misli da petak nije prekasno, te da postoje tvrtke iz Engleske i Dubaija koje su zainteresirane za privatizaciju, rekao je Bešlić.

On je radnicima kazao kako postoje ljudi koji brinu za Aluminij, ali i da se mora priznati da je u prošlosti bilo grešaka.

Bešlić je kazao kako ne vjeruje da zarobljeni vozači snose bilo kakvu krivicu te da blokada prometa nije pravi način, na što su mu radnici dobacili kako ni oni nisu krivi za problem Aluminija.

– Ja mislim da se Aluminij neće ugasiti, zaključio je Bešlić.

Vozači putničkih automobila koriste zaobilazne puteve, dok su kamioni zarobljen jer se ne mogu okrenuti. Radnici propuštaju policiju i vozila Hitne pomoći.

Podsjećamo, pregovori Vlade Federacije BiH i Glencorea o spašavanju mostarske firme Aluminij su propali na jučerašnjem sastanku. Kako je rekao ministar Džindić, došlo je do promjene stajališta Glencorea nakon što su ponudili sufinancirati struju 50 eura po 1 MWh.

Kako je zaključeno u ponedjeljak, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nastavlja razgovore s potencijalnim investitorima.

Foto: Klix.ba