Predstavljamo vam prvo u nizu pisama pod nazivom MEMOARI BABE IVKE IZ NERETVE koje za naš portal potpisuje dr.sc. Perina Vukša Nahod sa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje:

Dragi Ante,

evo baba došla u Metkoviće u abulantu. Nomadne me jopet uštaklo pa san došla po neke tablete. Tute vazda procesija. Ko da se nešto dijeli. Nego kad san već tute reko da ti uputin paket. Dovezo me Drago, od pokonjega Joze, šta su in stare kuće poviše našega vrtla bile, sjećaš ga se ti sigurno, on ti je s đedon išo u lov, a tebi je vazda donosio čikolate. Drago ti je s ovijen šta radi na kolodvoru išo u školu – kare da se neće ništa satrat. Stra me jer oti vozači voze ko ludi. Al ne brini ti ništa, dala san in po dese kuna za kavu pa će ti ga čuvat.

Rekla mi nevjesta da ti ne šaljen ništa, da ti imadeš gore šta jes, al baba te ko Boga moli da ne kupuješ po tijen trgovinama, to ti je sve prskano, otrov sami. Ko zna koliko to drže po tijen ladnjačama i kontenjerima. A unda ka strune stave na akciju. Dobro vas nisu sve potrovali.

A ka se baba sjeti kako smo mi dobro jeli. Sve domaće. U brdu se sadio bob, kapula, ljutika, česan, fažo, sačivica, slanutak, blitva, raštika, kumpir, a pranđed ti je pokojni imo sedan motika loze. Bilo bajama, orasa, maslina i smokava. Danas ova omladina ne radi pod milin Bogon ništa. Bježe od zemlje ko vrag od tamjana. A baba od mali noga svaki dan od jutra do sutra nami sićine i nosaj. Zato danas osjetin svaku promjenu vremena. Ne treba babi Vakula, znadu moje kosti bolje od njega.

Trebaš jes domaće rane, bi ćeš zdrav ko cekin i neš bit nikad debevo ko ovi Amerikanci šta su po serijan. Glava in ko varićak. Zato ti šaljen domaće kapule i česna, balancana, kukumara, fažola. Imade ga dosta, kare đed dese kvinatala da je bilo, a sad je posijo i salatu. A imadeš i paprika. Valjda ti ta cura znade radit punjene paprike. To bi trebala svaka znat ako se misli udavat. Zaledite ih ako ne morete sve pojes. Grijota je bacit. Poslat će ti baba još dvi-tri gajbe za kiselit kad neko bude išo gore. Poslala san ti dosta pomidora pa napravite šalšu. Znadeš da ti je babina najbolja. Znade ti i majka napravit, al nije to to. Treba to dugo kuvat, a majka ti đegod oće nabrzinu, al neću joj ja solit pamet. Neka kuva kako oće. Naj je bolje na maslinovu ulju zafrižit dosta kapule i česna pa metnit zrele, nikako zelene pomidore, soli, papra, malo petrusima, ništa drugo, i mješat dok te ne zabole i ruke i noge.

Nego rekla mi nevjesta da vi prasu i tikve kuvate. U ime Oca i Sina i Duva svetoga. Pa to smo mi samo gudiniman davali. More ti baba i to poslat drugi put, al ne znan šta će ljudi reć.

Napravila san van i malo pekmeza. Od kajsija samo dvi tegle, nisu ove godine rodile, al zato imadeš od prasaka i sliva, a bit će i od smokava domalo.

Šaljen ti i kruva ispo sačure, on ti more stat, a ne ko ovi današnji, ako je prenoćio – ne valja, moš ga bacit. Prija ti je, sine moj, dok je bilo familja, unda se činilo dese-petnes paneta. Obično bi mlade žene to preuzele svekrvi, unda bi pekle, svako osan dana bi se pekla ta peć kruva. Rekle bi – moran ispeć peć kruva. A danas svi u Lidla po kruv.

Šaljen ti curi malo kave i jednu kogulu pa kad baba dođe gori da mi morete skuvat pravu kavu, a ne ove 2–3 u 1 šta reklamiraju. Ja ne znan kome to more bit lijepo. A vidin da su se ove u selu sve pogospodile. Svaki dan to mućkaju.

Evo san se i umorila. Samo još da ti karen da moli baba za vas. Obašla sam zavjet sveton Anti i sveton Liberanu za zdravlje i da svršite te škole. Samo nek je zdravlja. Sve drugo pomalo.

Metla san ti u kuvertu koji dinar (između paprika) da ti takujin ne bude prazan. Javi babi kad predigneš paket. Pozdravlja te đed i cijela familja!

Baba Ivka

Za LIKEmetkovic.hr dr.sc. Perina Vukša-Nahod sa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje