Demografski plus najveći je na Jadranu i sjeveru Hrvatske, a najviše mališana nazvano je Luka i Mia, stoji u izvješću Državnog zavoda za statistiku za 2019. objavljenom u četvrtak u povodu Svjetskog dana djece.

Svjetski dan djece slavi se 20. studenoga. Upravo tog dana 1989. godine 196 država potpisalo je Konvenciju o pravima djece, čime su se obvezale svoj djeci jamčiti jednaka prava, štititi ih od diskriminacije i osigurati im pravo na razvoj i učenje.

U 2019. u Hrvatskoj je rođeno 36.135 djece

U najnovijim statističkim podacima o najmlađim članovima društva Državni zavod za statistiku istaknuo je da je u 2019. u Hrvatskoj živorođeno 36.135 djece, od kojih su 51.1 posto bili dječaci, a 48.9 posto djevojčice.

Među gradskim sredinama koje su zabilježile pozitivan prirodni prirast najprije se ističe Solin, a prate ga Metković, Kaštela, Čakovec i Zaprešić. I manje sredine bilježile su demografska kretanja u plusu. Jednako kao gradovi, najveći prirodni prirast imale su općine na Jadranu i sjeveru Hrvatske. Tako se na prvome mjestu ističe općina Podstrana, slijede je Župa Dubrovačka i Viškovo te dvije općine u Međimurskoj županiji – Nedelišće i Mala Subotica.

Već neko vrijeme u modi su kraća imena, a u 2019. najviše mališana nazvano je Luka i Mia. Također, za nekoliko godina školski razredi bit će puni Davida, Jakova, Ivana i Petara, jer spadaju u pet najčešćih muških imena te godine, a najviše djevojčica odazivat će se i na imena Ema, Lucija, Sara i Nika.