S današnjim danom ravnatelju Ustanove za kulturu i sport Metković Milanu Kapoviću ističe četverogodišnji mandat. Tim povodom je danas u Gradskom kulturnom središtu održao konferenciju za medije na kojoj se zahvalio svim svojim suradnicima i ukratko sažeo ono najvažnije što su kao tim napravili u zadnje četiri godine.

– Nakon sustavnog uvida u kapacitete Ustanove, što logističke, što tehničke, od prvog se dana ozbiljno prionulo poslu, rekao je Kapović i dodao – Srce ove zgrade u kojoj se sada nalazimo, njezina kazališna dvorana, bila je tehnički na razini 90-ih godina sad već prošlog stoljeća. Ljetna scena, jedna od najvećih i zasigurno najljepših ljetnih scena od Metkovića do Zadra, bila je gotovo devastirana.

Realizirano: 81 predstava, 39 izložbi i 127 koncerata…

Kapović je u svom mandatu postigao zavidnu razinu u stvaranju programskog kulturnog repertoara za koji kaže da je primarni zadatak Ustanove koji istovremeno bio urban, raznolik i edukativn. Napominje da je pri tome nastojao svakodnevno čuvati i dignitet ove Ustanove odupirući se često raznim trivijalnim ponudama.

Dvije stožerne manifestacije Metkovsko ljeto i Prosinačke svečanosti dobile su vrlo brzo novo ruho, novu dimenziju tako što su se počele održavati u prostorima i na mjestima koji do tada, barem ne sustavno, nisu korišteni za takve svrhe. Gradski park, stara metkovska dvorišta, terasa Arheološkog muzeja u našem Vidu, crkveni prostori i druga mjesta postala su stalna “scena” za razne vrste izvođača…Nekih se sa sjetom sjećamo, poput velikog Simfonijskog orkestra HV-a, Orkestra Hrvatske ratne mornarice, Big benda HRT-a, M. Tolje, Radojke Šverko, Dubrovačkog simfonijskog orkestra… i još mnogih, napomenuo je Kapović.

U suradnji sa obje metkovske Župe u crkvama se uobičajila praksa vrhunskih korizmenih koncerata kojima smo i nedavno svjedočili (Vokalisti Salone, Ansambl Antiphonus).

Publika je tijekom ove četiri godine mogla uživati i u izvrsnim koncertima klasične i jazz glazbe najšireg spektra, kojih je bilo jako puno, a često uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Takvi su koncerti bili prije rezervirani samo za veća i mnogo bogatija gradska središta. Obnovljena je i suradnja s Hrvatskom glazbenom scenom mladih.

Potrebno je istaknuti i izvrsne dramske komade koje smo imali priliku vidjeti, a u nekima i dramske prvake naših najvećih narodnih kazališta.

U četiri godine realizirano je:

  • 81 kazališna predstava (19.230 posjetitelja – bez 2018.)
  • 39 izložaba
  • 127 koncerata (16.575 posjetitelja bez 2017. i 2018.)
  • pružena logistička podrška za 273 manifestacije, tribine, predstavljanja, radionice, edukacijske skupove i sl.
  • Ustanova je osiguravala svoje prostore za različite probe kojih je bilo 200-tinjak.

Revitalizacija Kina Pobjeda: 370 filmova i 32 000 gledatelja

Jedan od najvećih pothvata s prijelaza 2014. na 2015. bila je revitalizacija kina tj. kinoprograma. Naime, poznato je kako u gradu petnaestak godina nije bilo kina. Odlazilo se godinama u neke udaljenije gradove, napomenuo je Kapović.

Kino je otvoreno 6. ožujka 2015. i nesumnjivo predstavlja dodatno obogaćenje kulturne ponude, a od prošle godine krenuli su i s ljetnim kinom kojega se stariji Metkovci još uvijek rado sjećaju.

Od otvorenja kina prikazano je 370 filmskih naslova koje je pogledalo preko 32.000 gledatelja.

Kino Pobjeda je jedan od osnivača Mreže neovisnih kinoprikazivača Hrvatske, tako da uz recentni komercijalni repertoar Kino Pobjeda sudjeluje u nekoliko nacionalnih kinoprikazivačkih projekata poput Ženijalnih dana povodom Međunarodnog dana žena, projekta Rendez-vous au cinéma (mjesec francuskih filmova u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu) i drugih.

Najveći je svakako izazov ipak bio pridobivanje i kontinuirano povećanje broja gledatelja, napominje Kapović.

Kapitalne investicije u objekte i opremu

Ono na čemu smo neumorno radili jesu projekti i povlačenje novčanih sredstava za potrebe Ustanove. Naime, zatečeno stanje opreme u Ustanovi nije bilo primjereno za bilo kakvu produkciju tako da su djelatnici često bili primorani na improvizaciju, rekao je sada već bivši ravnatelj.

Nakon sanacije pozornice te izmjene zadnjega horizonta na pozornici uslijedila je i prva ozbiljnija investicija, a to je nabava novoga ozvučenja kazališne dvorane u vrijednosti oko 227.000 kn. Slijedila je zatim digitalizacija kina vrijedna dodatnih 555.000 kn pa ponovno investicijska potpora od 400.000 kn za sanaciju pozornice i akustične školjke ljetnoga kina, terase i kabine kinooperatera u vrijednosti 280.000 kn. Bio je to ne samo preduvjet pokretanja kina u ljetnim mjesecima, nego i vraćanje duga starim naraštajima koji su se izborili za takav reprezentativan prostor. Unutar iste investicijske potpore nabavljena je nova scenska rasvjeta sa dimmerima za kazališnu dvoranu vrijedna cca 230.000 kuna. (Grad Metković sudjelovao je s oko 111.000 kn.)

Jedino što je prioritetno preostalo promijeniti u kazališnoj dvorani bile su stolice. Nabava novih stolica bila je nova aktivnost koju smo uspješno realizirali krajem studenoga 2017. godine. Vrijednost investicije iznosila je nešto više od 600.000 kunanaglasio je Kapović.

Uz već spomenutu izmjenu stolica izmijenjena su i ulazna vrata Gradskoga kulturnog središta. Manja ulaganja kontinuirano se ulagalo u prijeko potreban inventar poput monitora, dinamičkih i stereo mikrofona i sl. (vrijednost oko 40.000 kn).

– Kažu da je u svakom poslu najvažniji kontinuitet u radu pa smo i mi odmah krenuli u novu investiciju…

Po prijavljenom natječaju za 2018. godinu od Ministarstva kulture dobili smo novih 300.000 kn, a od osnivača – Grada Metkovića 200.000 kn za dva izrazito važna investicijska programa, i to:

  • Sanacija i izmjena staroga novim: sanacija pročelja i atrija Ljetnog kina (vrijednost investicije iznosi oko 167.000 kn), nabava staklene stijene na bočnoj strani pozornice (10.000 kn), nova ulazna vrata u Galeriji (15.500 kn)
  • Nabava opreme: prije nekoliko dana nabavljeni su projekcijsko platno i HD projektor (svjetlosne jakosti 5500 ANSI lumena) za Galeriju, prijenosno računalo za multimediju, novi 32 kanalni digitalni audiomikser, a ono što tek treba napraviti jest izmjena i nabava nove osnovne rasvjete u kazališnoj dvorani.

Ostali radovi iz ovih aktivnosti napravit će se tijekom ove godine, a za njih su sredstva već osigurana od Ministarstva kulture i osnivača Grada Metkovića…. Također se nadam da će se izvršiti svi programi (mislim na koncerte i izložbe) za koje je Ustanova dobila potporu od Ministarstva kulture RH, a to su izvrsni glazbenici: Zvjezdan Ružić sekstet, Kvintet Kalamos, Splitski virtuozi i Wladimir Kossjanenko koji je dogovoren za 2. prosinac ove godine…, zaključio je Kapović programski dio izlaganja.

Ulaganja u sportsku infrasturkturu

U sportskom dijelu Ustanove izdvojio bih one najreprezentativnije projekte, a to su: osvijetljena dva velika travnata terena (pomoćno igralište NK Neretve i igralište Metković) ukupne vrijednosti 300.000 kn. Ovom se značajnom investicijom poprilično produljilo vrijeme za treninge. Izdvojio bih i adaptaciju i opremanje dviju svlačionica ONK Metković vrijednosti 125.000 kn. Osigurana su financijska sredstva za dogradnju dviju svlačionica na igralištu NK Neretve u vrijednosti 110.000 kn. Ustanova je u fazi ishođenja dozvola za početak njihove gradnje, naglasio je i dodao – Pored ovih investicija mogu spomenuti one nešto manje kao što je izmjena otvora na svlačionicama NK Neretve, nabava nove kosilice te izgradnja mini igrališta za manje uzraste.

Milan Kapović se na kraju konferencije zahvalio svim čelnicima Grada Metkovića s kojima sam surađivao u ove 4 godine, svim članovima Upravnog vijeća, djelatnicima kako u Gradskom kulturnom središtu tako i djelatnicima u sportskom dijelu Ustanove, te sugrađanima koji su njihovo nastojanje i trud uvijek nagrađivali pljeskom.

Konferenciju je završio riječima: Svakako bih poželio svu sreću i uspjeh novom ravnatelju tj. ravnateljici nadajući se da će Ustanova zadržati postignutu razinu kvalitete svojih usluga na radost svih građana grada Metkovića, ali i gostiju koje nerijetko viđamo na našim događanjima…

Za sutra je najavljena 8. sjednica Gradskog vijeća Grada Metkovića na kojoj će prema dnevnom redu biti imenovan v.d. ravnatelj Ustanove do izbora novog ravnatelja putem javnog natječaja.