– Već pet dana ne mogu doći k sebi od visine ponude za cijenu struje  koju je Općini poslao HEP. Riječ je o 100 postotnom povećanju struje, ukupno  javne rasvjete i druge potrošnje, koja nam je sa 700.000 poskupila na 1,4 milijuna kuna. Požalio se načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, dodajući kako je ponudu poslao samo HEP, piše Dubrovački vjesnik.

I Općina Župa dubrovačka lani je plaćala struju 660 tisuća kuna, a ove godine ponuda iznosi 1,480 milijuna kuna. To je na javnoj nabavi bila povoljnija, HEP-ova ponuda Općini. Na javni natječaj javila se još i tvrtka EON. Govori nam to načelnik  općine  Župa dubrovačka Silvio Nardelli. Kaže kako je najveći dio toga troška javna rasvjeta:

– Početkom COVID-krize  smo na  velikom broju dionica cesta kroz Župu, a izvan naselja, gasili svaku drugu  lampu javne rasvjete, kako bi uštedili , no s ovim povećanjem cijena to ispada smiješno. Nemamo drugi plan, ne možemo gasiti javnu rasvjetu i vratiti se u  prošlo stoljeće nego se nadamo kako je ćemo preko Zajednice općina  pokušati  preko  Vlade RH postići dogovor prema HEP-u da se energija potrošena u noćnim satima obračunava po tarifi koju imaju domaćinstva, a ne poslovni  subjekti. Mislim da je to opravdano jer u  tim noćnim satima ni privreda ne radi i nema razloga  da je tarifa tako skupa, a radi se  o javnom interesu, a ne nekoj komercijalnoj djelatnosti – kaže Nardelli.  Slaže se s njime i primorski načelnik, jer problem vide u tome da su općine po zakonu svrstane u kategoriju poslovnih korisnika, a općine noću u javnoj rasvjeti troše isključivo ‘jalovu’ struju, koju  proizvođač struje na našem području ionako nema kome po noći drugo plasirati.