-

Karavana motociklista 4. gbr -Split stigla u Metković

Članovi Moto kluba Veterani Croatia iz Metkovića ugostili su jutros karavanu MK 4. gbr – Split.

Kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima su se pomolili i zapalili svijeće, isto su učinili i na Bistrini kod spomenika Goranu Kliškiću i Ivici Vuci te u Trstenom kod spomenika poginulim braniteljima.

Članovi MK Veterani Croatia će sudjelovati i u karavani Split-Vukovar-Split koja će se održati od 20. do 28. travnja pod geslom 33 krunice za 33 godine.

U ime gradske uprave dočekao ih je direktor tvrtke Metković Razvoj Nikola Manenica.

Anica Proleta Majić izabrana za poduzetnicu godine iz područja socijalnog poduzetništva

Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG dodijelila je jučer u Dubrovniku priznanja najuspješnijim poduzetnicama za 2023. godinu.

Anica Majić Proleta izabrana za poduzetnicu godine iz područja socijalnog poduzetništva.

Udruga je osnovana 1992. godine, a danas broji oko 150 članica. Radi lakšeg djelovanja na lokalnoj razini osnovani su i ogranci Dubrovnik, Split, Šibenik, Pula i Rijeka, a u postupku je i osnivanje ogranka Zagreb.

Metkovci hodočastili u svetište Gospe Fatimske i u Santiago de Compostellu

Pedesetak je naših župljana pod vodstvom župnika fra Denisa Šimunovića hodočastilo Majci Božjoj Fatimskoj i Santiagu de Compostella u Španjolskoj od 2. do 8. travnja 2024.

Putovanje autobusom do Dubrovnika, potom avionom preko Münchena za Lisabon i obratno, proteklo je u molitvi i dobrom raspoloženju.

Program je započeo vidikovcem na obali rijeke Tejo kojim dominira „Cristo Rei“, monumentalni lik Krista visok 200 metara odakle pogled puca na Lisabon i „25. travnja“, najduži europski most od 17 kilometara. Nakon panoramskoga razgledavanja znamenitosti Lisabona prošetali smo središtem do crkve sv. Ante, sagrađene na mjestu gdje je rođen sv. Ante Padovanski kojega Portugalci nazivaju sv. Ante Lisabonski. Sudjelovali smo na sv. misi kojoj su nazočili i hodočasnici iz sesvetske župe svih Svetih. Slobodno vrijeme provedeno je na monumentalnom Trgu Rossio i u glavnoj ulici Rua Augusti, prepunoj trgovina i restorana.

Dan su zaokružili krunicom i veličanstvenom procesijom sa svijećama u svetištu Gospe Fatimske, jednom od najomiljenijih svjetskih svetišta. Mnoštvo vjernika molilo je na svojim jezicima pa i mi, ponosno, na hrvatskom jeziku, osjetivši Božji jezik. Nježno prebirući zrnca na krunici iz jednoga u drugo Otajstvo ostavljali smo svoje slabosti uranjajući u radost vjere i pouzdanja u Gospin zagovor.

Cijeli putopis i fotogaleriju možete pročitati i pogledati na stranici Župa sv. Ilije – Metković.

Metkovski gimnazijalci pozvani na državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika

Učenik prvog razreda Ivano Dragobratović, učenici trećeg razreda Blanka Agatić i Ivan Volarević te maturantica Rita Gnječ pozvani su na državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika.

Čestitamo na odličnom uspjehu našim učenicima te njihovim mentoricama Martini Pačić i Mariji Tomić Veraja! Želimo im puno uspjeha na državnoj razini natjecanja!

Ne spremajte topliju odjeću! Nakon vrlo toplog vikenda, slijedi promjena

Danas nas očekuje vedro vrijeme. U noći i ujutro još će biti slabe do umjerene bura, jače podno Velebita. Danju će prestati i okrenuti na slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka od 13 do 22°C, a najviše dnevne od 22 do 29°C.

Subota donosi nastavak vedrog vremena. Ujutro slaba do umjerena bura, danju će puhati slab maestral. Od jutra iznimno toplo, a najviše dnevne od 23 do 30°C.

Slično i u pretežno vedru nedjelju. Bura će prestati pe će noći barem u Zagori biti malo ugodnije, danju većinom od 22 do 28°C.

Stabilno i vrlo toplo bit će u pretežno sunčani ponedjeljak, no da se sprema promjena vremena zna ćemo po jugu koje će danju zapuhati na moru i bit će umjereno do pojačano, ali i padu tlaka zraka.

Naime, sjeverozapadnu Europu zahvatit će snažna ciklona s Atlantika, a tijekom utorka nad sjevernom Italijom počet će se formirati sekundarni ciklonalni centar. Jugo će u utorak dodatno ojačati, krajem dana mogući su olujni udari na moru. Ipak bit će djelomično sunčani i veći dio dana suho.

U noći na srijedu očekuje nas daljnje pogoršanje vremena pa će mjestimice biti kiše, pljuskova i grmljavine, iako se obilnije oborine očekuju na sjevernom Jadranu, ne u Dalmaciji. Prolaskom hladne fronte tijekom dana nastupit će veliko zahlađenje, koje će donijeti snijeg u planinama, a moguće je čak u nižim predjelima Like i Gorskog kotara. Zapuhat će bura koje će se danju širiti na cijelu obalu, podno Velebita su navečer mogući orkanski udari. Rano jutro će biti najtopliji dio dana, popodne će čak u dijelovima Dalmacije temperature biti jednoznamenkaste.

U ostatku tjedna ponovno stabilnije, ali i vjetrovito s burom i tramontanom i znatno nižim temperaturama u odnosu na početak tjedna. Najviše će zahladiti noću pa će ponovno biti potrebe za grijanjem. Hladno će se zadržati sve do kraja tjedna. Ne spremajte topliju odjeću!

Piše: Rade Popadić / Dalmacija danas

Vozači, od idućeg tjedna više niste obvezni imati zimske gume na vozilima

Obvezno korištenje zimske opreme na cestama traje od 15. studenog prošle do 15. travnja ove godine, kako navode na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Tijekom proteklog razdoblja vozači su u zimskim uvjetima trebali koristiti opremu koja je uključivala lance za snijeg i zimske gume.

Iz MUP-a i dalje savjetuju vozačima da na put kreću odmorni te izbjegavaju polazak na duže putovanje neposredno nakon radnog vremena. Na auto karti bi trebali upoznati dionicu kojom žele putovati, kao i alternativne pravce, ali i informirati se o vremenskim prilikama i stanju na cestama.

Ilustracija: Unsplash

Kardiolog upozorava: Prestanite jesti ovih pet namirnica!

Prije dvije godine Britanska zaklada za srce objavila je se nalazimo u razdoblju najgore srčane krize koju pamtimo budući da je 39 000 ljudi u Engleskoj prerano umrlo od kardiovaskularnih bolesti 2022.

Sve veće zdravstvene nejednakosti, pandemija i dugotrajni pritisak na sve igraju ulogu u pogoršanju zdravlja srca. Jedna stvar pod našom kontrolom je ono što jedemo i kako to štiti ili šteti našem srcu.

“Srčane bolesti i moždani udar i dalje su najveći ubojice u zapadnom svijetu unatoč medicinskom napretku”, kaže dr. Neil Srinivasan, kardiolog konzultant specijaliziran za opću kardiologiju i upravljanje problemima srčanog ritma. “Pretilost, dijabetes i sjedilački način života dovode do povišenog kolesterola, visokog krvnog tlaka i inzulinske rezistencije – to su veliki problemi u modernom životu.”

Ovo su namirnice koje ne bi trebali konzumirati ako brinete o zdravlju vašeg srca, prenosi N1.

1. Pahuljice

Konzumiranje zašećerenih pahuljica jedan je od najmanje zdravih načina na koji možete započeti dan. Radi se prerađenoj hrani koja je neprijatelj broj jedan dr. Srinivasana. Citira nedavnu studiju koja je pratila 10.000 australskih žena tijekom 15 godina: “Žene s najvećim količinama ultraprerađene hrane u svojoj prehrani imale su 39 posto veću vjerojatnost da će razviti visoki krvni tlak od onih s najmanjom.”

“Ovo je hrana koja je prošla kroz višestruke procese tijekom proizvodnje”, objašnjava. “Većina hrane prolazi ‘proces’ u obliku sjeckanja, kuhanja, pečenja, cijeđenja ili konzerviranja, ali ovaj proizvod prolazi mnogo više tretmana, a jedna analiza više od milijun ljudi pokazala je da su oni koji su jeli najviše ultraprerađene hrane imali 24 posto veću vjerojatnost da će doživjeti ozbiljne srčane i krvožilne probleme uključujući srčani i moždani udar.”

Ne možemo zanemariti statistiku, kaže dr. Srinivasan. “Svakih 10 posto povećanja dnevnog unosa ultraprerađene hrane povezano je s ukupno 6 posto povećanja rizika od srčanih bolesti.”

“Ovi proizvodi izrađeni su industrijskom preradom i često sadrže aditive kao što su boje, arome, emulgatori ili konzervansi, kao i razlaganje hrane na tvari uključujući ulja, šećere i škrob. Pekarski proizvodi notorno podižu razinu kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL) – lošeg kolesterola – koji se nakuplja u stijenkama arterija.”

Koja je alternativa?

Domaća kaša (ne ona koja je gotova za dvije minute), svježe voće, obični jogurt ili visokokvalitetni kruh od cjelovitih žitarica. “Koristite maslinovo ulje umjesto maslaca na svom hrskavom kruhu, a kolače i kekse čuvajte samo za posebne prilike.”

2. Suho meso

Suho meso je ukusno, a ništa ne miriše bolje od pizze s kobasicom.

Mnoga od ovih vrsta mesa prži se na ulju ili maslacu, a sva su ona “posebno loša za upravljanje kolesterolom i bolestima srca”, dodaje. “Ponekad dodavanje loja, prelijevanje, prženje u svinjskoj masti ili umotavanje hrane u slaninu može poboljšati okus, ali to je samo gomilanje dodatnih aditiva. Crveno meso i pržena hrana poznati su po tome što podižu razinu lošeg kolesterola. Prženje hrane povećava broj kalorija, a zasićene ili trans masti i kolesterol apsorbiraju se u hranu tijekom tog procesa.”

Štoviše, salame su pune soli. Previše natrija povlači vodu natrag u naš krvotok. Što je više vode u našim krvnim žilama, to nam je viši krvni tlak, što povećava rizik od razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava.

Koja je vrijedna zamjena?

Ne morate biti vegetarijanac, ali pecite meso na roštilju. “Previše proteina može biti štetno za bubrege, ali ne nužno i za srce. Stoga bih rekao da su nemasni proteini poput piletine (bez kože) ili ribe (osobito masne ribe) važni dijelovi uravnotežene prehrane.”

Eksperimentirajte s bulgurom, ječmom, farrom, kus-kusom i tjesteninom od cjelovitih žitarica i dodajte dodatnu porciju povrća za ručak i večeru. Jedite barem tri porcije mahunarki tjedno, poput leće, slanutka, graha i graška, savjetuje dr. Srinivasan.

3. Grickalice

Potrebne su nadljudske moći otpora da se zaustavite nakon što ste otvorili tubu Pringlesa, ali poruka stručnjaka je izbjegavati, izbjegavati, izbjegavati. “Čini se da ova hrana stvara ovisnost”, kaže dr. Srinivasan. Umjerenost u grickalicicama kao što su čips smanjuje kalorije i pomaže u izbjegavanju velikih fluktuacija glukoze u krvi.

Čips općenito ima visok udio trans-masti i natrija, a nizak udio kalija i dijetalnih vlakana, što su sve karakteristike povezane s bolestima srca. Eksperimentalni dokazi sugeriraju da mogu pridonijeti većem unosu energije i debljanju, potencijalno zbog svoje visoke energetske gustoće, piše The Telegraph.

Previše ove hrane ne doprinosi samo pretilosti, kaže on, već i aterosklerozi. “To je zadebljanje ili otvrdnuće arterija uzrokovano nakupljanjem plaka u unutarnjoj ovojnici arterije koja može puknuti i izazvati srčani udar”, objašnjava dr. Srinivasan. “Ovo posljednje je spora, progresivna bolest koja može početi već u djetinjstvu.”

Kvalitetna zamjena

Orašasti plodovi i masline daleko su zdravije grickalice. “Konzumirajte šaku sirovih orašastih plodova svaki dan kao zdravu zamjenu”, predlaže dr. Srinivasan. “Tržnice su izvrstan izvor lokalno uzgojene, sezonske hrane, a mediteranska prehrana ima jedan od najboljih rezultata u pogledu zdravlja kardiovaskularnog sustava.”

4. Sladoled

Glavna ljetna slastica, ali nije ona koja ovom kardiologu često prolazi kroz želudac. Opet, prvenstveno zbog postupka obrade.

Studija iz Španjolske koja je pratila gotovo 20.000 diplomanata pokazala je vezu između ultraprerađene hrane i rizika od rane smrti. “Oni s najvećim unosom (četiri ili više porcija dnevno) imali su 62 posto veću vjerojatnost da će umrijeti nakon prosječno 10 godina nego ljudi u niskoj skupini (ljudi koji su jeli dvije ili manje porcije).

Zamijenite ga – voćnom salatom.

5. Gazirana pića

Navučeni ste na Colu, Sprite ili Fantu? Ili volite popiti Red Bull kada želite poticaj energije? Krajnje je vrijeme da se odviknete od tih pića.

“Potpuno izbacite slatka pića iz svakodnevne konzumacije”, kaže dr. Srinivasan. “Pretjerani unos šećera iz napitaka zaslađenih šećerom povezan je s rizikom od pretilosti, hipertenzije i dijabetesa tipa 2.”

Najbolja zamjena

Voda je, očito, besplatna i najbolja za hidrataciju. Ali, ako je to za vas stvarno previše dosadno, dr. Srinivasan predlaže korištenje obične ili mineralne vode s okusom.

“Kava u umjerenim količinama (što bi bile najviše tri šalice dnevno) nije dokazano štetna za srce.”

Također kaže da se može popiti i (poneka) čaša alkoholnog pića. “Alkohol u umjerenim količinama je u redu, a postoje dobri podaci koji pokazuju da crno vino u umjerenim količinama može biti korisno. Zamijenite pivo ili likere vinom; ne više od dvije čaše dnevno za muškarce i jednu čašu dnevno za žene.”

Foto: Unsplash

Luka Ploče dobila visokotehnološki uređaj (RTG) za kontrolu kontejnera

U hrvatske luke stigla su dva RTG uređaja. Pomoću tih skenera pregledavat će se teret kontejnera u lukama Rijeka i Ploče. Uređaji su donacija SAD-a.

U luku Rijeka i luku Ploče stigla su dva visokotehnološka uređaja za kontrolu kontejnera. Uređaji su vrijedni 5 milijuna dolara od čega je 90% sredstava donacija Sjedinjenih Američkih Država.

U riječkoj luci postavljen je fiksni dok su Ploče dobile mobilni uređaj. Uz pomoć njih, ubrzat će se kontrola i protok tereta. Na godinu kroz ove dvije hrvatske luke prođe više od 432.000 kontejnerskih jedinica, a obradi se oko 261.000 carinskih dokumenata.

“Uz pomoć skenera posao će se odraditi puno efikasnije, teret će se pregledavati smanjujući ručni rad. Prije nego što je skener stigao, carinici su morali fizički ući u kontejner, izvaditi njegov sadržaj kako bi provjerili što je unutra”; objasnila je veleposlanica SAD-a u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes.

“Za sve pomorske luke danas je najaktualnija problematika krijumčarenja droga, ali upravo ovakvi uređaji omogućavaju da se sa što manje ometanja prometa postigne najveći učinak”, zaključio je ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović.

Pločama, Vrgorcu i Pojezerju odobrena sredstva za projekt ‘Cikloturistička destinacija Polje Jezero’

Turističkoj zajednici Grada Ploča u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Grada Vrgorca i Općinom Pojezerje odobrena su sredstva iz Fonda za udružene turističke zajednice za projekt Cikloturistička destinacija Polje Jezero.

Cilj projekta je turistički valorizirati poljoprivredu kao glavnu gospodarsku granu ovoga područja i u vidu jednodnevnih izleta sa uključenom outdoor i eno-gastro ponudom povezati je s Makarskim primorjem.

Projekt je započeo 2020. godine i odvijao se u nekoliko faza: analiza terena, trasiranje biciklističkih staza i točki interesa te izgradnja cikloturističke infrastrukture s obilježenim stazama i odmorištima u koji je do sada uloženo 175.000 €. Veliku financijsku i logističku podršku u realizaciji ovog projekta pružaju Grad Ploče i Grad Vrgorac.

Na natječaj su prijavljena dva projekta, “Cikloturistička destinacija Polje Jezero – izrada i postavljanje informativnih tabli” i “Prijevod i tisak karte i brošure” za koja su odobrena sredstva u ukupnom iznosu od 24.600 €.

Prvi projekt je vrijednosti 14.600,00 € pri čemu postavljanjem informativnih tabli cikloturistička destinacija Polje Jezero postaje suvremena i inovativno osmišljena cikloturistička destinacija čiji će se prirodni resursi valorizirat na način da će se produžiti sezona, otvoriti nova tržišta, snažnije aktivirati ponuda komplementarnih usluga (eno, gastro, smještaj) i ojačati turistički brend. Polje Jezero na taj način treba postati konkurentno outdoor odredište s ponudom prilagođenom agencijskim grupama ili individualnim posjetiteljima.

Drugi projekt je vrijednosti 10.000,00 €. Dvojezičnu brošuru i kartu potrebno je tiskati u količini koje podmiruju potrebe TZG Ploče, TZG Vrgorac i Općine Pojezerje kao i agencija s područja cijele Makarske rivijere koje već organiziraju izlete u naš kraj.

Albanka koja je odvela u smrt brata i sestru uhićena po izlasku iz bolnice

Vozačica automobila, 29-godišnja albanska državljanka, koja je u utorak navečer skrivila tešku prometnu nesreću na Jadranskoj magistrali kod Slanog, u kojoj su poginuli brat i sestra Stjepan i Katarina Đerek otpuštena je s liječenja u Općoj bolnici Dubrovnik gdje je bila zadržana na promatranju nakon lakših ozljeda.

– Vozačica je otpuštena iz bolnice i odmah uhićena i dovedena u prostorije PU dubrovačko neretvanske. U tijeku je njezino ispitivanje u svojstvu osumnjičenika, zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom i nakon toga će biti pritvorena – rekla je Andrijana Biskup, glasnogovornica Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Zadnje objavljeno