-

Kako pretvoriti svako okupljanje u nezaboravnu avanturu? Saznajte sada!

Uživanje u obiteljskim okupljanjima nikad nije bilo lakše i zabavnije, a sve to zahvaljujući roštiljima, da, roštiljima! Sigurno se pitate zašto baš roštilj? Zato što on nije samo uređaj za kuhanje, već prava zvijezda svakog obiteljskog okupljanja.

Dok se meso polako peče, svi članovi obitelji i prijatelji okupljeni su oko njega, razgovaraju i dijele priče. Zvuk cvrčanja, miris koji mami apetit – sve to stvara toplu i ugodnu atmosferu. Roštilj čini da se svi osjećaju povezano i stvara središnje mjesto oko kojeg se svi vole okupljati. U nastavku ovog članka saznajte kako da i Vi pripremite savršen roštilj!

Planiranje Savršenog Roštilja

Priprema jelovnika: Počnite planirati meni koji će očarati sve prisutne. Razmislite o sočnim odrescima, mariniranim pilećim filetom, hrskavom povrću i možda čak i nekom slasnom slasticom na kraju. Raznovrsnost je ključ – neka svi uživaju u nečemu što vole!

Organizacija prostora: Odaberite idealno mjesto za roštiljanje, bilo da je to vaša terasa, vrt ili balkon. Dodajte udobne stolice, šarene stolnjake i možda nekoliko svjetala za večernje okupljanje. I ne zaboravite, prostor treba biti ugodan i primamljiv!

Uključivanje svih članova: Pozovite sve članove obitelji da sudjeluju u pripremi. Dok netko priprema salatu, drugi može brinuti o marinadi. Uključivanje sviju čini cijelo iskustvo zabavnijim i omogućava vam da svi zajedno stvarate uspomene.

Dodavanje posebnih dodataka za povećanje zabave

Tematske ideje: Dodajte malo začina svom okupljanju s temom! Bilo da je riječ o roštiljskim natjecanjima, globalnim kuhinjama ili jednostavno smiješnim kostimima, tematske ideje mogu učiniti vašu zabavu jedinstvenom i nezaboravnom.

Zabava i igre: Dodajte igre koje će angažirati sve goste. Od igre s loptom do kreativnih izazova, sve što može potaknuti smijeh i zabavu dodaje dodatnu vrijednost vašem okupljanju.

Estetika i dekoracija: Malo stila nikada ne škodi. Odaberite dekoracije koje odgovaraju temi vašeg roštiljskog druženja i stvorite prostor koji će biti ne samo funkcionalan, već i estetski privlačan.

Uštedite 20% + 10% popusta u Građi na baš sve weber roštilje!

Ako želite unaprijediti svoje obiteljske trenutke i učiniti svaki roštilj još posebnijim, sada je pravo vrijeme da investirate u kvalitetan roštilj. U Građi trenutno možete iskoristiti nevjerojatnu promociju – 20% plus 10% popusta na sve Weber roštilje! Ovi vrhunski roštilji će vam pomoći da vaše okupljanje postane pravo remek-djelo. Posjetite nas u Dubrovniku ili zavirite na naš webshop kako biste pronašli savršeni roštilj za svoje obiteljske trenutke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Obvezni vojni rok trajat će 2 mjeseca i početi od 1. siječnja 2025.

Ministar obrane Ivan Anušić otkrio je za RTL kako će obvezni vojni rok početi od 1. siječnja slijedeće godine.

-On će trajati dva mjeseca, počet će 1. siječnja 2025., i jednostavno sve što smo komunicirali s javnosti nastavljamo dalje raditi. Povećali smo plaće vojnicima, dočasnicima i časnicima, njihova materijalna prava ne samo kroz osobni dohodak nego i kroz dnevnice i sve na što imaju pravo – rekao je Anušić za RTL.

-Opremljujemo i moderniziramo Oružane snage, ustrojavamo ih na način kako se od nas očekuje i kako smo dogovorili sa saveznicima u NATO-u i vrhom NATO-a. Mislim da ćemo imati puno bolju, jaču i kvalitetniju sliku Oružanih snaga nego do sada.

S ministrom financija Markom Primorcem razgovarali smo i došli do zaključka da u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga nema prostora za štednju – to je stav Vlade i politike, jer okolnosti u kojima se nalazimo sigurnosno nam ne dopuštaju da na tome idemo štedjeti, rekao je Anušić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Temperature mora na Jadranu zabrinjavajuće visoke

Hrvatska je u još jednom toplinskom valu. Neizdržive temperature zraka tjeraju na osvježenje u moru. Ali to je samo djelomično rješenje jer su i temperature mora zabrinjavajuće visoke, objavio je HRT.

Tako je primjerice u Puli već u osam sati izmjereno čak 29 stupnjeva, kao i na Mljetu, a u Rovinju 28 stupnjeva. Malo gdje je temperatura mora danas bila ispod 27 stupnjeva. Stručnjaci upozoravaju da takav porast dugoročno ostavlja trag na sav život u moru.

Na dvadeset sedam Celzijevih stupnjeva pokušavaju se osvježiti kupači u Zadru. Na nekim dijelovima Jadrana temperatura je čak i za nekoliko stupnjeva viša.

“Samo da je malo hladnije, ali skroz ok”, “ja volim toplije more”, “super je ujutro, baš se osvježi, u podne je već mlako”, samo su neki od komentara prolaznika.

Drukčije je ovih dana i ribolovcima koji izlaze na more.

– Riba je generalno gledano inertna, donekle letargična zbog vrućina kao i mi u popodnevnoj fjaki, ispričao je Boris Bulić, ribolovac.

Temperatura mora u Jadranu mjeri se već stotinjak godina, a tijekom stoljeća rasla je i u dubinama za čak dva-tri stupnja. Ovoga ljeta od uobičajenog prosjeka viša je za tri do pet stupnjeva.

– To je poprilično alarmantno zato što djeluje na biljni i životinjski svijet i na sve nas, kazao je Ivica Vilibić, oceanograf, Institut Ruđer Bošković.

Pokazuju to i brojne nove riblje vrste u Jadranu.

– Sad je sve toplije more, vrste iz toplijih mora kroz Sueski kanal dolaze u Istočno Sredozemlje, dolaze polako u Jadran i postaju autohtone polako, neke od njih, pojasnio je oceanograf.

Da je situacija zabrinjavajuća, ističe i poznati zadarski meteorolog.

– Bit će toga još i dalje više, postat ćemo mi brzo ono Crveno more, dolje Perzijski zaljev gdje su temperature mora normalne 30 stupnjeva preko cijele godine, ali to, to će još čekati, rekao je meteorolog Duško Kraljev.

Stariji stanovnici kažu – nije ovo više onaj Jadran koji poznajemo iz mladosti jer porast njegove temperature mijenja sve.

Ostaje pitanje hoće li se biljni i životinjski svijet, ali i ljudi, tomu moći prilagoditi.

Autor:  Kristina Štrbac/N.J./Dnevnik/HRT

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Toplinski val donio probleme uzgajivačima povrća u Dolini Neretve

U dolini Neretve toplinski val donio je probleme uzgajivačima povrća. Vrijeme je sadnje nekih kultura, a temperature rastu i do 39 stupnjeva. Problem je natapanje. Zbog suše povećan je salinitet rijeke Neretve, koja je ovih dana jedini izvor vode poljoprivrednim kulturama.

Priprema zemlje na plus četrdeset – ništa na što neretvanski težaci nisu već naviknuli jer došlo je vrijeme za sadnju. Posljednjih dana na račun povrća znaju se i našaliti: Iz Neretve u jesen stiže već posoljeni kupus, javlja HRT.

– Sama Neretva protječe u more, a mi s morem zalijevamo. Tako da, tijekom sadnje nam dođe do 11, 12 tisuća saliniteta. Moraš biti Don Quijote za biti poljoprivrednik u dolini Neretve, kazao je Leo Musulin, poljoprivredni proizvođač.

Najveći dio poljoprivredne površine nalazi se ispod razine mora pa zbog propusnosti tla more izbija u odvodne kanale – jedina crpilišta vode kad su velike suše.

Znači mi se s takvom vodom borimo već trideset godina i sad normalno kad je toplije da sol izbija na površinu, ali evo mi i dalje radimo, borimo se, rekao je Jure Kapović, poljoprivredni proizvođač.

– Sami prije PIK je imao sedamdesetih, osamdesetih i ranije cijevi i natapanje iz Modroga oka. Sad je to sve zatvoreni sistem i moraš biti na milost i nemilost Boga, kako se kaže – kiši, dodao je Musulin.

Problem sa sušom i natapanjem
Posljednja tri mjeseca palo je tek dvadesetak litara kiše po četvornom metru, i to samo na nekim područjima u dolini. Danas za njom vape i mladi nasadi vinove loze.

Ja sam sadio tu sorte na podlozi Paulsen koja je dosta otporna na salinitet, ali nisu sve kulture tako otporne na salinitet i to dugoročno moramo riješiti. Svakako jedno od rješenja je navodnjavanje slatkom vodom, odnosno kako mi kažemo zdravom vodom, pojasnio je Marko Šuman, agronom i proizvođač.

Rješenje davno obećano imaju Hrvatske vode. Za pregradu na Neretvi prikupljena je gotovo sva dokumentacija. Nadaju se da će uskoro početi gradnja.

Osigurali bismo slatku vodu uzvodno od pregrade tako da bi spriječila taj slani klin koji dolazi iz mora i tako bi poljoprivrednici došli do te slatke vode koja im je jako potrebna za kvalitetnu proizvodnju, kazao je  Andrej Pavlović, Hrvatske vode, voditelj ispostave Opuzen.

Uzgajivači povrća u stilu don Quijotea govore da imaju povjerenja u vrijeme, a ono obično daje slatke rezultate, u ovom slučaju uz slane teškoće.

Autor: Mateja Delija/N.J./Dnevnik/HRT
Foto snimka zaslona /HRT

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dan Općine Slivno: ovogodišnji laureati TZ Općine Slivno i Ivan Palinić

Ispred crkve Gospe Velike na Smrdangradu održana je 14. kolovoza svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Slivno.

Okupljene su prigodnim govorima pozdravili predsjednik Općinskog vijeća Draženko Čović, načelnik Smiljan Mustapić, župan Nikola Dobroslavić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan te izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Na svečanoj sjednici uručena su i priznanja ovogodišnjim laureatima, i to Turističkoj zajednici Općine Slivno te Ivanu Paliniću.

Fotogaleriju možete pogledati na FB stranici…

Foto naslovnice: Malena mjesta srca moga – Slivno Ravno

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ponovno gori pod Mitrušom

Oko 15 sati izbio je požar na pod vrhom Mitruša, na području BiH (selo Jasenice).

Prije četiri dana je požar izbio na istom području i bio je brzo ugašen. Trenutno puše maestral koji sigurno neće pomoći u gašenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Serija potresa pogodila Pelješac i zabrinula stanovnike. Seizmolog Fiket objašnjava što se događa

Stanovnike Pelješca u četvrtak su, na blagdan Velike Gospe, budili potresi koji su pogodili taj poluotok. Bila je to čitava serija potresa koja je počela u noćnim satima, negdje oko 4 sata, i nastavila se tijekom cijelog prijepodneva pa je dobar dio poluotoka živio s tom serijom potresa koji, na sreću, nisu imali takvu snagu da bi izazvali štete ili ugrozili ljudske živote, ali su stvarali neugodu i nelagodu, piše Jutarnji list.

– Da, svi su ti potresi u Dalmaciji bili na Pelješcu i riječ je o većoj seriji potresa, više od deset, čak prema 15 na samom poluotoku. Dva su bila umjerena, a ostali sve slabi. Počelo je od negdje 4 sata u noći naovamo, a zadnji je bio negdje oko 11.15 sati. Najjači je bio u 5.33 sati magnitude 3,5 prema Richteru i sad je bio još jedan, u 11.01 minutu magnitude 3,3 prema Richteru, uz procijenjeni intenzitet 4 stupnja europske makroseizmičke ljestvice – rekao je za Jutarnji list Tomislav Fiket, seizmolog Seizmološke službe RH.

– Kod potresa magnitude 3,3 i 3,5 prema Richteru radi se o osjetnoj trešnji, koja je neke ljude vjerojatno i probudila, no kako je to drukčije tlo nego u Kalniku, onda su i efekti blaži. Ipak je to stjenovito područje i malo je blaži efekt potresa nego da je on bio u nekakvoj riječnoj dolini. U slučaju ovih potresa, dakle, ne bi trebalo biti nikakvih šteta, ali sigurno je uznemiravajuće za građane jer je to sada već popriličan broj potresa koje su mogli osjetiti – pojasnio je Fiket.

Epicentri potresa bili su u južnom dijelu poluotoka, otprilike nasuprot Neumu, u blizini mjesta Dančanje, Dubrava, Putniković…, koji su samo 15-ak kilometara udaljeni od Stona. Podsjetimo, upravo je Ston, odnosno Stonski zaljev 1996. godine pogodio jak potres magnitude 6 po Richteru, pa samo Fiketa upitali trebaju li se građani dodatni brinuti zbog ove serije potresa, odnosno može li to biti najava nekog jačeg potresa.

– To je vrlo blizu Stona, a svi se sjećamo da je u Stonskom zaljevu 1996. godine bio potres magnitude 6 po Richteru, tako da je to kraj koji je naviknut i na značajno jače potrese. Serije potresa mogu, ali i ne moraju biti naznaka nekog jačeg potresa. S njima je to uvijek problematično jer da znamo unaprijed, onda bismo i alarmirali građane. Pratimo ovu situaciju i zasad nema naznaka da se radi o potencijalno većem problemu, ali ako se nastavi serija i ako bude još potresa, svakako ćemo obavijestiti javnost. U svakom slučaju, nismo iznenađeni potresima u tom kraju, a i građani koji tamo žive jako dobro znaju da je to područje koje nije imuno na potrese. Doduše, ovo sada je jedna serija potresa koja se ne događa tako često – istaknuo je Fiket i dodao kako je u četvrtak ujutro u 5.45 sati zabilježen još jedan potres kod Ludbrega, ovoga puta slabiji, magnitude 2,4 prema Richteru, koji pripada jednom od kalničkih potresa iz serije u kojem je i onaj jači od prije neki dan, magnitude 4 stupnja, piše Jutarnji list.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe na Smrdengradu

Danas je svetkovina Velike Gospe, 15. kolovoza koja se slavi diljem naše Domovine.

U Neretvanskom kraju Velika Gospa se posebno časti u Župi Slivno Ravno na Smrdengradu iznad Kleka.

Mnogi su noćas krenuli na hodočašće prema Gospinoj crkvi na Smrdengradu, a u 5 sati ujutro je krenula procesija od crkve sv. Stjepana u Slivnu.

Misu za hodočasnike u 6 sati predvodio je župnik don Mario Mihanović kao i središnju u 10 sati kojoj je također prethodila procesija.

Video/foto: čitatelj

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ponovno trese! Još jedan potres s epicentrom u moru kod Pelješca

Prema EMSC-u, danas u 11:01 dogodio se potres jačine 3,5 prema Richteru. Epicentar je na dubini od 6 km u moru pored Pelješca.

Ovo je četvrti potres u nizu od sinoć na ovom području.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

I jutros se osjetio potres na području Neretve

Nakon sinoćnjeg potresa (u 23:39) jačine 2,9 prema Richteru s epicentrom na Pelješcu, jutros, 15. kolovoza oko 5:14 dogodio se još jedan s epicentrom sjeverozapadno od Vrgorca. Jačina potresa bila je 2,2 prema Richteru, bio je kratak i osjetio se i na području Neretve.

Jutros dva potresa na području Pelješca

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili i jedan umjeren potres s epicentrom na Pelješcu u 5:15, magnituda tog potresa bila je 2.2 po Richteru.

Ubrzo nakon toga, u 5:33 sati, zabilježen je i potres u Jadranskom moru, blizu Neuma, magnitude 3,5, procijenjenog intenziteta IV stupnja EMS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zadnje objavljeno