Ako nečiji odnos prema nekome usporedite sa sisanjem krvi, onda je moguće da pri tome mislite na ponašanje ženke komarca. Naime, samo ženke komarca sišu krv koja im je potrebna za razvoj jajšaca, dok se mužjaci hrane nektarom.

Ovo je jedna od zanimljivosti koje možete saznati u danas otvorenoj izložbi Komarci – najsmrtonosnije životinje na svijetu u Prirodoslovnom muzeju u Metkoviću koju ćete moći razgledati do 15. rujna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

O izložbi kao nastavku suradnje PMM-a i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, govorile su ravnateljica Ivana Baće i Tanja Vlahović, te autori dr. sc. Iva Mihoci i Petar Crnčan koji je posjetiteljima predstavio sam postav izložbe.

Dio izložbe je posvećen i istraživačima koji su posljednjih nekoliko stoljeća proučavali Neretvansku bolest, odnosno malariju po kojoj je bila poznata Neretvanska dolina.

Autori izložbe dr. sc. Iva Mihoci i Petar Crnčan sa suradnicima dr. sc. Anom Klobučar i dr. sc. Nediljkom Landekom prikazali su vrijedne zbirke komaraca u Republici Hrvatskoj, važne biološke karakteristike ove značajne vektorske skupine, kao i životni ciklus komarca u akvariju, a kako bi se posjetitelji upoznali s morfologijom razvojnih stadija. Izložbom se prezentiraju invazivne vrste komaraca te načini njihovog unosa kao i snažan vektorski potencijal. Prikazuju se i brojne metode suzbijanja komaraca u Hrvatskoj i to u različitim stadijima.

Izložba je u prezentacijskom smislu obogaćena i tehnologijom hologramskog prikaza, a koji se pokazao kao izvrsna metoda vizualizacije ovih sitnih organizama. Posvećena je prof. dr. sc. Enrihu Merdiću zbog izuzetnog znanstvenog doprinosa poznavanju biologije, ekologije i metoda kontrole populacija komaraca u Hrvatskoj.

Neke zanimljivosti vezane uz komarce:

  • Komarci uzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na Zemlji. Oni su prijenosnici uzročnika različitih bolesti kao što su malarija, denga, groznica Zapadnog Nila od koje je stradao Aleksandar Veliki, te brojne druge bolesti
  • Oko polovine svjetskog stanovništva neprestano je izloženo visokom riziku od zaraze bolestima koje prenose komarci
  • Do sada je opisano preko 3500 vrsta komaraca u 113 rodova
  • Ljudi su oduvijek pokušavali suzbiti komarce, no do danas niti jedan pokušaj nije rezultirao trajnijim uspjehom
  • Ribe Gambusia affinis i Gambusia holbrooki iako djelotvorne u kontroli komaraca i široko introducirane u tu svrhu, obje negativno utječu na populacije autohtonih vrsta riba te zajednice zooplanktona, kukaca i rakova

Izložbu su realizirali…

Autorica koncepcije: dr. sc. Iva Mihoci
Autori izložbe: dr. sc. Iva Mihoci i Petar Crnčan
Stručni suradnici: dr. sc. Ana Klobučar, dr. sc. Nediljko Landeka, Mirna Klaić, Ivana Baće
Autor oblikovanja prostora: Mario Galov
Autor likovnog oblikovanja: Nikša Martinac
Izrada holograma: Smart AV i Dario Iričanin
Tehnička realizacija: Mario Galov, Krešimir Novak, Denis Bućan
Recenzent: dr. sc. Vlatka Mičetić Stanković
Lektura: dr. sc. Vlatka Mičetić Stanković
Autori fotografija: dr. sc. Ana Klobučar, dr. sc. Nediljko Landeka, Lana Schmidt, Shutterstock Ltd.
Marketing izložbe: Branimir Ivić i Martin Glavinić
Tisak: Printgrupa d.o.o.

Izložbu su financijski omogućili Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a sponzorirali Hrvatska elektroprivreda d.d. i Janaf d.d.

OGLAS