Posljednje dvije godine COVID-19 je postao značajan javno-zdravstveni problem koji je uvelike izmijenio našu svakodnevicu.

Stručnjaci tvrde da nema ni jednog principa koji vrijedi za sve, a praksa je demantirala i tvrdnje da omikron varijanta koronavirusa, koja trenutno dominira među stanovništvom, izaziva relativno blagu bolest.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iako je često percipirana kao dominantno respiratorna bolest, tijekom vremena je postalo jasno kako COVID-19 negativno utječe i na unutrašnjost krvnih žila, dovodeći do brojnih vaskularnih komplikacija, među kojima je najčešća venska tromboembolija, koja označava prisutnost krvnih ugrušaka u venama ekstremiteta, uzrokujući duboku vensku trombozu, a ukoliko se taj ugrušak mobilizira ili pak inicijalno nastane u plućnoj arteriji, dovodi do životno ugrožavajućeg stanja, embolije plućne arterije.

Više o ovoj bolesti otkrivaju nam trojica mladih interventnih kardiologa, dr. Nikola Crnčević, dr. Velimir Pivac i dr. sc. Dino Mirić, sa Klinike za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Split, koji su započeli s tromboaspiracijom, novom metodom liječenja najugroženijih pacijenata s klinički nestabilnom embolijom pluća, u kojih nije preporučena ili je zabranjena primjena fibrinolitičke terapije.

Razgovor s njima možete pročitati na portalu Slobodne Dalmacije.

Dr. Velimir Pivac, medicinska sestra Tea Galić i dr. Nikola Crnčević nakon obavljenog zahvata (foto: privatni album)
OGLAS