U francuskom gradu Sete od 27. ožujka do 2. travnja 2018. održava se Festival mora i mornara na kojem se predstavlja dio maritimne baštine Hrvatske. Na festivalu sudjeluje Udruga za očuvanje neretvanske baštine iz Opuzena koja u suradnji s Udrugom lađara Neretve predstavlja neretvansku lađu, trupu, neretvanske kulinarske specijalitete i turističku ponudu.

U Francusku je, naime, pozvana ženska ekipa lađarica u prepoznatljivim dresovima koja svojim nastupima privlači veliku pozornost gdje god se pojavi, a u toj zemlji  su se predstavile pred brojnim auditorijem. Lađa i trupa u Francuskoj su jedini predstavnici hrvatske maritimne baštine s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Riječ je o vrlo poznatom Festivalu mora i mornara na kojem se očekuje preko 400 tisuća posjetitelja. Hrvatska na ovom Festivalu ima status specijalnog gosta, zajedno sa Italijom.

Osim neretvanske lađe i trupe na spomenutom Festivalu iz Hrvatske će se predstaviti još Komiška sandula i gondula, Lošinjska regatna pasara, Kvarnerski guc i Condure Croatica.

Cilj je upoznati domaćine i njihove goste s turističkim potencijalom naše Županije, Maratonom lađa na Neretvi, foto safarijem i berbom mandarina, promovirati gastro ponudu (neretvanski brudet), promovirati vina Neretve i naravno ljepotu naše Hrvatske s promotivnim video materijalom, rekao je Miljenko Milojko Glasović, čelnik opuzenske Udruge.

Iz Opuzena su u Francusku otputovali: Renato Drljepan, Milojko Glasović, Pavo Jerković, Pavo Rešetina, Tomislav Dugandžić, Leonarda Drljepan, Marija Glavinić, Matea Grossi, Gabrijela Dugandžić, Lucijana Perojević, Javorka Šamić, Anđela Jerković, Dora Grubušić, Karla Čupić, Mihaela Mataga, Nina Marinko, Iva Mataga i Tea Dragobratović.

Članovi opuzenske ekspedicije svima žele sretan Uskrs, osobito neretvanskim lađaricama i lađarima!

Foto: Milojko Glasnović