Nedavno je objavljena vrlo zanimljiva i vrijedna knjiga Vrgorska krajina, Makarsko primorje i Neretvanski kraj u dokumentima OZNE, UDBE i narodne milicije (1944.-1965.), likvidacije i progoni autora Blanke Matković i Stjepana Štimca koja je jučer predstavljena u galeriji Gradskog kulturnog središta u Metkoviću.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nakon uvodnoga pozdrava v.d. ravnatelja Ustanove Ivice Puljana i kratkog predstavljanja autora prof. Zorane Vekić, o sadržaju knjige i arhivskim izvorima govorila je sama autorica Blanka Matković, doktorandica na Sveučilištu u Warwicku u Engleskoj.

Knjiga je nastavak istraživanja koje je prošle godine objavljeno u knjizi o poslijeratnim zločinima u Imotskoj krajini, a prije toga u kotaru Split. U knjizi su objavljeni prijepisi dosad neobjavljenog i neobrađenog arhivskog gradiva OZNE, UDBE i Narodne milicije.

Dokumenti su skenirani tijekom petogodišnjeg istraživanja u Državnom arhivu u Splitu i Zagrebu. Obrađen je fond Sekretarijata za unutrašnje poslove (SUP) za Dalmaciju (u Splitu) te fond Službe državne sigurnosti RSUP-a SRH (u Zagrebu). Razdoblje koje knjiga obuhvaća je od 1944. godine sve do 1965. godine.

U knjizi se nalaze poslijeratni elaborati Narodne milicije za Metković (1959. godinu), Baćinu, Bijeli Vir, Blace, Borovce, Brečiće i Dubrave, Desne, Dragoviju, Glušce, Istočnu Plinu, Komin, Krvavac, Kulu, Mali Prolog, Mislinu, Nova Sela, Opuzen, Otrić-Seoce, Ploče, Podrujnicu, Pozlu Goru, Rogotin, Slivno-Ravno, Staševicu, Vid, Vidonje i Zapadnu Plinu.

Također se nalaze sljedeći dokumenti koji se tiču Neretve:

  • 10. ožujka 1944. – Izvješće Okružnog komiteta KP Hrvatske biokovsko-neretvanskog Oblasnom komitetu KPH za Dalmaciju o političkom stanju i organizacijskom stanju partije te likvidacijama na području kotara Metković
  • 25. srpnja 1944. – Zapisnik sa saslušanja Ive Marević iz Momića
  • 4. kolovoza 1945. – Popis zarobljenika s kotara Metković koji su pušteni na slobodu iz logora “Ploče”
  • 3. prosinca 1945., Metković – Dopis OZN-e za kotar Metković s popisom hotela, restorana i gostiona te podacima o njihovim vlasnicima, Popis osoba likvidiranih “kratkim postupkom” na području kotara Metković, Popis križara i njihovih pomagača u neretvanskom kraju, Popis rodbine strijeljanih narodnih neprijatelja iz neretvanskog kraja, te popisi antinarodnih elemenata i iseljenika tijekom 1950-ih.

Knjiga će uvelike olakšati istraživanje poratnih zbivanja na predmetnim područjima. Kompletiranjem istraživanja te iscrpljivanjem svih dostupnih izvora moglo bi se rasvijetliti razdoblje koje je u jugoslavenskom javnom diskursu bilo prešućivano. Dugogodišnja šutnja stvorila je određenu mističnost oko samih događanja te brojnosti ubijenih, a kod obitelji poginulih potisnutu ogorčenost.

Cilj autora zasigurno nisu daljnje podjele. Knjiga bi trebala doprinijeti nacionalnoj katarzi (pročišćenju), a tragična sudbina poginulih bi se trebala prestati koristiti u dnevnopolitičke svrhe. Možemo se nadati da će nas učiteljica života (Historia) naučiti lekciju te nas spriječiti da se međusobno mrzimo, nekoć u ime ideologija, a danas stranki.

Piše: Ivo Mišur

OGLAS