Knjiga Sveti Vlaho i njegovi festanjuli autora Dubravka Kovačevića predstavljena je jučer, 18. veljače u Gradskoj knjižnici Metković.

Predstavljači su bili predsjednik HKD Napredak – Dubrovnik Marin Ivanović i sam autor. Prije toga je sve prisutne pozdravio Božidar Lovrić, predsjednik metkovskog Ogranka Matice hrvatske.

Marin Ivanović je istaknuo kako je riječ o kapitalnom djelu dubrovačkog izdavaštva, ujedno istraživačke povijesti, djelu koje je na najbliži način dio dubrovačkog identiteta jer je povezano sa sv. Vlahom i festanjulima, svjetovnim priređivačima feste sv. Vlaha.

Dubravko Kovačević, i sam festanjul i ovogodišnji dobitnik nagrade Grada Dubrovnika, govorio je o sadržaju same knjige iznijevši kratki presjek festanjulske povijesti s nizom zanimljivih podataka.

U knjizi se nalazi prvi put cjeloviti popis, biografije i fotografije svih festanjula od 1872. do 2016. godine. Pisci predgovora su, uz autora, dr. Ivo Banac i mr. Teo Trostmann. U knjizi se nalazi i prikaz povijesnih činjenica u cjelinama Povijest dubrovačkih festanjula, Festa svetog Vlaha u današnje doba i Festa svetoga Vlaha baština čovječanstva. Prilog donosi popis festanjula, popis dubrovačkih biskupa od 1830. do 2016., popis rektora crkve sv. Vlaha od 14. stoljeća, popis dubrovačkih gradonačelnika od 1873. do 2016., popis propovjednika trodnevnice na Festi sv. Vlaha, popis propovjednika Feste sv. Vlaha na Gorici, pa čak i popis trubljača na Fest, te popis svih fotografija koje je autor uz veliku upornost i strpljenje uspio prikupiti.