Stara narodna izreka kaže da medalja ima uvijek dvije strane. Provedena je akcija deratizacije u našem gradu što je dobro za nas. Močvarno tlo, topla klima, kontejneri puni hrane(nažalost!), sve su to idealni uvjeti za razmnožavanje glodavaca, životinja koje mogu prenijeti opasne zarazne bolesti (sjetimo se kuge sve do nedavno!).

Kako često biva u životu, tu su i neželjene posljedice: otrovani psi i mačke. Puno je tužnih scena ovih dana u veterinarskim ambulantama u našoj Dolini. Uplakani vlasnici kućnih ljubimaca,  životnje koje ugibaju u agoniji…

Ponovno plaćamo cijenu ležernog odnosa prema nekim osnovnim pravilima držanja kućnih ljubimaca! Zakon kaže , kao i osnovna logika, pse šetajte na povodcu, ne puštajte ih ni trenutak bez nadzora. Sjetite se da su oni mentalno na razini djece od jedne do dvije godine. Ono što mi ljudi provjeravamo, pipamo rukama, životinje to rade ustima.

Osobito su ugrožene mačke. Većina živi vani u dvorištima i na ulicama, a poznata je njihova znatiželja koja u ovom slučaju završava s katastrofalnim posljedicama po njihovo zdravlje.

Ne možemo obustaviti deratizaciju: to je potrebno. Ostaje nam pokušati držati naše životinje pod kontrolom. Kod pasa je to lako, vodite ih na povodcu, ne dozvoljavajte da se udaljavaju od vas, učite ih da bez vas ništa ne uzimaju u usta. Za većinu naših mačaka stvar je puno teža: stalno su vani, čak i mačke koje redovito i obilno hranimo mogu ponekad doći u napast da pojedu otrovnoga glodavca ili postavljeni otrov. To je jače od njih!