Danas je 7. siječnja 2023., a da kojim slučajem nije bilo reforme kalendara u 16. st. (gregorijanski kalendar) po starom, julijanskom kalendaru danas bi bio 25. prosinca. Upravo je to razlog zbog kojega jedna dio kršćanskih Crkava na današnji dan slavi Božić.

U našim krajevima je riječ o pravoslavnim vjernicima, pa se u narodu uvriježio naziv pravoslavni Božić iako takav ne postoji, postoje tek različiti kalendari koji su u upotrebi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nije točno da se katolici drže novog kalendara, a pravoslavni starog kalendara, nego se neki katolici i pravoslavni drže novog, a neki se katolici i pravoslavni drže starog kalendara.

Tako Božić danas slave vjernici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, ali isto tako katolici Ukrajinske grkokatoličke Crkve.

Prije 13 dana Božić (po novom kalendaru) su slavili katolici rimskog obreda (službeno: latinska Crkva), ali isto tako i vjernici Grčke, Bugarske i Rumunjske pravoslavne crkve.

Ni za katolike rimskog obreda božićno vrijeme nije završilo jučer, na Bogojavljanje (kako neki krivo misle), nego ono službeno liturgijski završava u Nedjelju krštenja Isusova, tj. prvu nedjelju nakon Bogojavljenja (Sveta tri kralja).

Kako god bilo, sretan vam Božić svima!

OGLAS