Danas je 7. siječnja 2024., a da kojim slučajem nije bilo reforme kalendara u 16. st. (gregorijanski kalendar) po starom, julijanskom kalendaru danas bi bio 25. prosinca. Upravo je to razlog zbog kojega jedna dio kršćanskih Crkava na današnji dan slavi Božić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U našim krajevima je riječ o pravoslavnim vjernicima, pa se u narodu uvriježio naziv pravoslavni Božić iako takav ne postoji, postoje tek različiti kalendari koji su u upotrebi.

Nije točno da se katolici drže novog kalendara, a pravoslavni starog kalendara, nego se neki katolici i pravoslavni drže novog, a neki se katolici i pravoslavni drže starog kalendara.

Tako Božić danas slave vjernici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, ali isto tako katolici Ukrajinske grkokatoličke Crkve.

Prije 13 dana Božić (po novom kalendaru) su slavili katolici rimskog obreda (službeno: latinska Crkva), ali isto tako i vjernici Grčke, Bugarske i Rumunjske pravoslavne crkve.

Ni za katolike rimskog obreda božićno vrijeme nije završilo jučer, na Bogojavljanje (kako neki krivo misle), nego ono službeno liturgijski završava u Nedjelju krštenja Isusova, tj. prvu nedjelju nakon Bogojavljenja (Sveta tri kralja).

Kako god bilo, sretan vam Božić svima!

OGLAS