Ugledni hrvatski arheolog prof. dr. Emilio Marin održao je 30. siječnja 2018. predavanje u Stockholmu u Muzeju Sredozemlja i bliskoistočnih starina o rimskoj Naroni, arheološkom nalazištu u blizini Metkovića., piše Večernji list.

Predavanju odazvala se brojna publika, među kojima ugledni arheolozi i povjesničari umjetnosti te osobe iz kulturnog i javnog života.

Publika je zainteresirano pratila živopisno predavanje, obogaćeno fotografijama tlocrta odnosno nekadašnjeg i današnjeg izgleda lokaliteta Narone te arheološkog muzeja koji je, kao rezultat istraživanja, ondje podignut.

Organizatori predavanja zahvalili su Veleposlanstvu Republike Hrvatske na angažmanu da u Švedsku dovedu prof. dr. Marina te mogućnosti da i tamošnja publika dobije priliku iz prve ruke čuti o arheološkim istraživanjima vođenima na teritoriju Lijepe Naše.

Tijekom boravka u Švedskoj, prof. dr. Marin na katedri arheologije i klasičnih disciplina Sveučilišta u Stockholmu održao je predavanje o ranokršćanskoj Saloni studentima dodiplomskog, poslijediplomskog i doktorskog studija.

U svojstvu prorektora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS), prof. dr. Marin obavio je razgovore na veleučilištima u Stockholmu i Uppsali o mogućnostima povezivanja HKS-a s tim prestižnim sveučilištima putem programa suradnje na osnovi potpisivanja Memoranduma o suradnji ili suradnje u sklopu programa ERASMUS.