Nacionalni stožer civilne zaštite održao je danas konferenciju za medije o epidemiološkoj situaciji.

Capak o incidenciji: Na 14. smo mjestu od 27 zemalja članica

– 366,4 s današnjim danom je incidencija. Najnižu ima Dubrovačko-neretvanska županija, a najvišu Međimurska. Naša 14-dnevna incidencija u odnosu na ostale zemlje EU je takva da smo na 14. mjestu. Najvišu ima Češka, 1502,1. Što se tiče ukupne stope smrtnosti na milijun stanovnika: mi smo na 20. mjestu od 27 zemalja EU. Udio pozitivnih u ukupno testiranima u 14 dana nam je 20,7. Od nas veći udio imaju poljska, Litva, Češka, Rumunjska i Slovačka. Cijepili smo 29.746 osoba. U Sisačko-moslavačkoj županiji je to 3100 osoba, u zdravstvu ukupno u RH gotovo 13.000 djelatnika, u domovima gotovo 15.000 ljudi. Tu su još žurne službe i civili u Sisačko-moslavačkoj županiji zbog situacije koja tamo vlada, njih smo cijepili mimo plana. To je 1600 civila, 770 pripadnika žurnih službi i 600 stanovnika i djelatnika domova za starije, rekao je Krunoslav Capak, prenosi Jutarnji list.

Markotić: Imunitet nakon cijepljenja i do godinu dana

– Značajno je manji pritisak u zadnjih tjedan dana na zdravstveni sustav… Dobra stvar je da je u petak Galveston s Pfizerom pokazao da to cjepivo djeluje i na nove mutacije koje se brzo šire. Druga dobra vijest je od Moderne: nakon 4 mjeseca su antitijela u krvi i dalje u visokoj razini. Očekuje se da bi se mogla puno dulje održavati. I kod nas informacije govore o 8 mjeseci održanog imuniteta. Istraživanja Moderne i Pfizera mogu biti relevantna za oba cjepiva. Ohrabrujuće je i to što je objavila Astra Zeneca. Imunitet bi se i nakon cjepiva mogao održavati i do godine dana, a vjerojatno i više. Sad je važno da se strpimo, da se što više ljudi procijepi, da se vraćamo normalnijem životu, rekla je Markotić.

Sutra stiže 3600 doza Moderninog cjepiva

– Sutra stiže 3600 od 4000 planiranih doza. Ukupno je planirano u 1. i 2. mjesecu isporuka 52.000 doza Moderninog cjepiva. Od prve isporuke 2000 ide odmah u Sisačko-moslavačku županiju, a 1600 za žurne službe. Što se tiče kolegice Karin, ona je imala rizični kontakt prije cijepljenja, a nakon toga je doznala da je pozitivna. To nije neuobičajena situacija. Neki ne znaju da su bili u bliskom kontaktu s pozitivnom osobom. Ako obole, za vrijeme bolesti se neće cijepiti nego će drugu dozu primiti kad ozdrave. Ne očekuju se posebni problemi ili posljedice jer se cijepila za vrijeme inkubacije virusa, rekao je Capak.