Iz Savjetodavne službe su nas izvijestili da se na podmjeru 5.2.1. s područja Grada Metkovića prijavljeno 12 poljoprivrednika, s područja Opuzena 1 poljoprivrednik, te sa područja Ploča 3 poljoprivrednika, ukupne površine oko 4,4ha. Što je s ostalima?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prošlu godinu hrvatski poljoprivrednici nisu imali sreće. Požari, mraz, poplave, suše i tuča poharali su Hrvatsku. U Neretvi su poljoprivrednici na svojim imanjima pretrpjeli štete uzrokovane niskim temperaturama i mrazom.

Elementarne nepogode proglašavane su diljem zemlje pa je Vlada krajem godine donijela odluku o dodjeli sredstava za njihovu sanaciju koja su isplaćena na račune lokalnih i područnih samouprava.

Za tu je namjenu izdvojeno gotovo 100 milijuna kuna, a unatoč tome neke općine i gradovi dobili su malene pomoći jer država u svojim mjerama isplaćuje tek 5,4% od ukupno prijavljene štete.

Neke općine i gradovi loše su kombinirali državni i europski izvor pomoći

Poučeni prijašnjim praksama, Povjerenstva za procjene šteta od elementarnih nepogoda pojedinih općina i gradova u dolini Neretve, su u sustav APIS unosili podatke o šteti koje su se temeljile na procjeni mogućeg uroda, a ne na procjeni stradavanja trajnih nasada, odnosno broja stradalih stabala. S tim su postigli nešto efikasniju naplatu iz državnog programa za pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štete od vremenskih neprilika. No, istovremeno su onemogućili da se velik broj zainteresiranih poljoprivrednika kojima su stradali nasadi prijavu na Mjeru 5 Ruralnog razvoja, odnosno Podmjeru 5.2.1. Iz toga razloga je velik broj poljoprivrednika s područja Opuzena, Slivna i Kule Norinske koji su nezadovoljni radom Povjerenstava. Podmjerom 5.2.1 omogućuje se potpuna obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala iz programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Riječ je o europskom novcu iz kojega se za uništene nasade isplaćuje pomoć u 100% iznosu, a fond iznosi 150 milijuna eura. Natječaj za ovu mjeru je bio raspisan 2. listopada 2017. i trajao je do 2. siječnja 2018. godine.

Iz Savjetodavne službe su nas izvijestili da se na podmjeru 5.2.1. s područja Grada Metkovića prijavljeno 12 poljoprivrednika, s područja Opuzena 1 poljoprivrednik, te sa područja Ploča 3 poljoprivrednika. Ukupna površina prijavljenih trajnih nasada iznosi oko 4,4ha, većinom mandarina. Nakon završetka postupka natječaja oni će biti u mogućnosti u potpunosti obnoviti svoje nasade na navedenim površinama, a ne tek pokriti jednogodišnju štetu po urodu u iznosu 5,4% ukupno prijavljene štete, koliko će dobiti poljoprivrednici kojima je nastradao prinos. Za zapitati se je koliko je moglo biti obnovljenih nasada da su se prijavljivale štete na stablima, a ne po procjeni jednogodišnjeg uroda.

Ovo je razlog, osim većeg broja prijava poljoprivrednika, zašto je državna pomoć za elemetarne nepogode u poljoprivredi u nekim općinama i gradovima s područja Neretve veća, a u nekim manja: Opuzenu (7.186,566 kuna), općine Slivno (2.350,076 kuna) i Kula Norinska (523.471 kuna), gradovi Ploče (611.756 kuna) i Metković (379.615 kuna).

Ostaje zaključiti da je pomoć za nadoknadu štete u poljoprivredi s područja Neretve nastale od prošlogodišnje elementarne nepogode mogla biti i veća da se je u pojedinim jedinicama lokalne samouprave ispravno kombiniralo s državnim i europskim fondovima, a ne se po starim navikama išlo kraćim putem postići što brži financijski učinak.

OGLAS