Novi tjedan donosi nastavak nešto hladnijeg vremena ili prosječno toplog vremena uz povremene oborine. Pri tome će u unutrašnjosti biti znatno hladnije nego u Dalmaciji, a u planinama će u prvom dijelu tjedna biti nešto snijega, objavila je Dalmacija danas.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ponedjeljak će biti djelomično sunčan i u većini predjela suh. Ipak, popodne će na otvorenom moru i sjevernom Jadranu biti više oblaka, ponegdje uz mogućnost slabe kiše koja je krajem dana moguća i na sjeveru Dalmacije, kada može i zagrmjeti. Ujutro će puhati slaba bura, jača podno Velebita. Danju će na moru Dalmacije zapuhati levant i jugo, ali će u noći na utorak postupno slabiti. Bura će se zadržati cijeli dan podno Velebita. Minimalne jutarnje temperature zraka od 0°C ponegdje u kotlinama Dalmatinske zagore do 11°C ponegdje uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature zraka od 15 do 20°C.

Utorak će biti promjenjiv s više suhog vremena u srednjoj i osobito južnoj Dalmaciji, a najviše oblaka uz povremenu kišu bit će na sjevernom dijelu. U Lici i Gorskom kotar bit će snijega i susnježice, osobito u prvom dijelu dana. Dok će se krajem dana vrijeme na sjevernom Jadranu postupno stabilizirati, u Dalmaciji će biti sve oblačnije pa su navečer mogući kiša ili pljuskovi s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu će puhati bura i tramontana veći dio dana, ali će prema večeri slabiti i prestati. U Dalmaciji će jugo prvo zamijeniti lebić, a kasnije popodne i osobito navečer na otvorenom moru i vanjskim otocima zapuhat će umjerena do jaka pulentada (zapadnjak) koji mogu imati olujne udare sredinom noći. Minimalne jutarnje temperature zraka od 4°C ponegdje u kotlinama Dalmatinske zagore do 14°C ponegdje uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature zraka u porastu, od 17 do 22°C.

Srijeda će biti vrlo promjenjiva. Uz izmjenu sunčanih i oblačnih razdoblja povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. U višim planinama padat će snijeg, u početkom iznad 1500 metara, ali će se snježna granica danju u Dalmatinskoj zagori ponegdje spustiti oko 1000 metara. Vjetar različitih smjerova, ali će na moru dominirati lebić. Najviše dnevne temperature u padu u odnosu na utorak, od 9°C ponegdje u Zagori do 17°C na jugu.

I četvrtak donosi promjenjivo vrijeme, iako će suha razdoblja biti znatno češća nego u srijedu. Ranije ujutro oblačnije na otvorenom moru, a popodne u Dalmatinskoj zagori. Vjetar slab do umjeren različitih smjerova, ponajviše jugo i lebić. Jutro će biti prohladno, u Zagori ponegdje malo iznad nule, danju većinom od 13 do 18°C.

Petak će donijeti izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja. Iako će biti suhih suhih razdoblja, povremeno je i dalje moguće malo kiše, osobito uz popodnevni razvoj naoblake. Zapuhat će jugo i postupno će jačati prema kraju dana. Jutro prohladno, danju toplije, većinom od 15 do 20°C.

Prema aktualnim prognostičkim modelima, još nije posve jasno kakvo nas vrijeme čeka za vikend, no najvjerojatnije je da će doći i do stabilizacije vremena i do novog zatopljenja. Tako je moguće da će već u nedjelju posvuda biti toplije od 20 stupnjeva.

Piše: Rade Popadić / Dalmacija danas

OGLAS