Izložba Dugiš, otok u rijeci vremena otvorena je večeras u Arheološkom muzeju Narona i bit će moguće razgledati je do 20. svibnja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nakon uvodnog govor ravnatelja AM Narona mr.sc. Tonija Glučine o izložbi su govorili autori mr. sc. Damir Kliškić, viši kustos pretpovijesne zbirke u Arheološkom muzeju u Splitu i izv. prof. art. dr. sc. Miona Miliša s Umjetničke akademije u Splitu, te izv. prof. art. Mladen Čulić s Umjetničke akademije u Splitu koji potpisuje likovni postav, dizajn i vizualni identitet izložbe.

Prapovijesno sojeničko naselje na Dugišu u Otoku kod Sinja, sondažno se istraživalo 1955. – 1956. godine od strane Arheološkog muzeja u Splitu. Radi se o jedinom do sada istraživanom sojeničkom naselju u čitavoj Dalmaciji.

Na izložbi su predstavljeni brojni metalni, keramički, koštani i kameni predmeti koji dočaravaju razne gospodarske i društvene aktivnosti u navedenom periodu. Uz originale na izložbi će biti predstavljeno 18 kopija posuda koje su izrađene prema 18 originalnih keramičkih predmeta s ovog lokaliteta.

Prema arheološkom materijalu koji je prikupljen, ovaj lokalitet pokazuje kontinuitet življenja od srednjeg brončanog doba (1700. – 1300. g. pr. Kr.) pa do u antički period, kako pokazuju primjerci novca iz 1. – 5. st. po. Kr.

Posebnost ove izložbe je izbor keramičkog materijala sa sojeničkog naselja u Bijelom Viru kod Metkovića, koji se ujedno po prvi put muzeološki predstavlja javnosti.

Izložba je rezultat suradnje Arheološkog muzeja u Splitu i Umjetničke akademije u Splitu.

OGLAS