Prve ovoljetne vrućine uz povećan broj turista donijele su i nenadane goste: turist Michael Braun jučer je na makarskom području snimio video morskog psa modrulja, nedaleko od obale, javlja Dalmacija Danas.

Snimku je objavila Facebook stranica Cro2go, a video je izazvao velik broj komentara.

Pas modrulj (Prionace glauca) najopasniji je od svih jadranskih morskih pasa, ali su vrlo mali izgledi da će napasti ljude. Umjesto straha, moramo se diviti ovoj predivnoj životinji, piše portal Priroda Hrvatske.

Sam pogled na modrulja ulijeva nelagodu. Njegovo je vitko tijelo pojam za eleganciju, ali i snagu te nemilosrdnost grabežljivca. Nema previše blagih linija, već ušiljenih, izduženih dijelova tijela stvorenih za eksploziju pokreta. Katkad, doduše, djeluje letargično.

Naraste od 3 do 4 m, a ženke su veće od mužjaka. Repna mu je peraja velika, a gornja polovica duža od donje. Njome snažno pliva dok ostale peraje omogućuju okretnost. Prsne su peraje snažne i velike, a leđna je peraja manja. Zahvaljujući aerodinamičnom tijelu postiže brzinu od 35 do 90 km/h, pa je jedan od najbržih morskih pasa na svijetu.

Gornji mu je dio tijela modrozelenkast, a donji svjetliji, gotovo bijel. Time se dobro uklapa u okoliš, gledan odozgo ili odozdo. Koža mu je prekrivena sitnim zupcima polegnutim od glave prema stražnjem dijelu tijela. Hrapavu su kožu nekad ribari upotrebljavali kao brusni papir, no ona omogućuje bolju plovnost. Morski psi, kao i sve hrskavičnjače, tonu pa moraju cijelo vrijeme aktivno plivati, osim kada se odmaraju na dnu. Nemaju kao koštunjače zračni mjehur, iako imaju povećanu jetru s uljima koja im donekle pomaže u održavanju plovnosti.