Ovog petka, 29. rujna na Gradskom korzu u Vrgorcu održava se tradicionalna 23. BIKLIJADA, jesenska pučka fešta u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca i pod pokroviteljstvom Grada Vrgorca nastala na autentičnim običajima i tradiciji vrgorskog podneblja u danima kada se pije bikla.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Fešta započinje od 19 sati večernjim sajmom domaćih proizvoda i rukotvorina, dok će se za veselu atmosferu pobrinuti izvođači folklornog i zabavnog dijela programa. Nastupaju domaće snage Gradski orkestar Ljudevit Bačić – Vrgorac, Ante Markotić Đulio, Vedran Vegar, KUD Dusina, Pučki pjevači Župe Dusina, te gosti Mandolinski orkestar KUD-a Metković i HKUD Sv. Ante, Humac Ljubuški (BiH). Za dobar štimung na kraju večeri pobrinut će se bend iz Omiša VOX BOX. Naravno, neće nedostajati ni klasična sajamska ponuda i domaća gastronomska ponuda, koja je neizostavni dio ove fešte.

Pučka fešta Biklijada uvijek se održava krajem rujna ili početkom listopada kada se berba grožđa već privodi kraju. Nije poznato otkada se u vrgorskom kraju pije bikla, kao što nije točno određena ni etimologija njezina naziva, međutim, Vrgorac se ponosi time što je jedno od rijetkih mjesta gdje je tradicija bikle opstala i to upravo zahvaljujući manifestaciji koja se u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca održava još od 1999. godine, dok je u većini ostalih područja nekadašnje rasprostranjenosti uglavnom iščeznula.

Osim u Vrgorcu, postojanje sličnoga pića zabilježeno je na području oko Mosora i Biokova te na otocima Braču, Hvaru i Korčuli. Dok se na kopnu koristi naziv bikla, otoci bilježe i nazive hmutica, mliko i vino, mućkalica, smutica i sumutva.

Kad u moštu mlado vino zori, zabikli se i pisma se ori, u čast lozi i kozi!

OGLAS