U zoru ću pobijediti – zapjevao je talijanski tenor Andrea Bocelli na ceremoniji otvaranja Eura na rimskom Olimpicu u petak navečer, a zatim je zapjevala Italija protiv Turske u prvoj utakmici prvenstva. Slavili su ‘Azzuri’ s 3:0, te se cijela Italija jutro nakon pobjede uhvatila one narodne poslovice ‘ako se po jutru dan poznaje’, te se nada kako bi već 28 utakmica neporažena momčad Roberta Mancinija mogla na 16. Europskom prvenstvu daleko, daleko, do kraja do kojeg je stigla samo jednom – 1968.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

S druge strane Turska je pak i osmi put u nizu poražena na otvaranju velikog natjecanja. Od toga dva puta na Euru od Hrvatske, 1996. godine u Engleskoj, te 2016. godine u Francuskoj.

– Odličan je osjećaj bit na velikom natjecanju i bez nekog velikog pritiska nadam se da ću ostavit utisak i pomoć momčadi da ostvari dobar rezultat. – istaknuo je 26-godišnji Bruno Petković, treći Metkovac koji bi u dresu hrvatske reprezentacije trebao zaigrati na velikom natjecanju, piše Dubrovački vjesnik.

Igor Štimac i Darijo Srna su prva dvojica. Štimac je igrao na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996., prvom velikom natjecanju hrvatske reprezentacije i sudjelovao u 1:0 pobjedi protiv Turske na startu, te je igrao na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998., kad je ostvaren prvi veliki uspjeh (bronca).

Srna je svoju priču počeo na Europskom prvenstvu 2004. u Portugalu, a oprostio se nakon Europskog prvenstva u Francuskoj 2016. godine. Nastupio je legendarni kapetan ‘Vatrenih’ na dva svjetska prvenstva (Njemačka 2006. i Brazil 2014), te ukupno četiri Eura (Austrija i Švicarska 2008., te Poljska i Ukrajina 2012. godine). Srna je svoje zadnje natjecanje počeo 1:0 pobjedom protiv Turske.

Više na Dubrovačkom vjesniku.

Piše: Tonči Vlašić/DV

OGLAS