Dalmatinski pas sa svojim crno-bijelim mrljama jedna je od najprepoznatljivijih hrvatskih autohtonih pasmina. Poznat širom svijeta kao omiljeni lik animiranog filma „101 Dalmatinac“, popularan je među svim generacijama. Međunarodna kinološka federacija (FCI) 1994. godine priznala je dalmatinskoga psa kao autohtonu hrvatsku pasminu a hrvatsko porijeklo pasmine zasnovano je na slikama i zapisima iz crkvenih kronika još iz 16. stoljeća.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zašto pas na kovanici?

Kako bi obilježila ovu međunarodno priznatu pasminu, Hrvatska narodna banka je na inicijativu Hrvatske kovnice novca izdala prigodne kovanice – dva zlatnika i jedan srebrnjak s motivom dalmatinskog psa. Dalmatinski pas poznat je u cijelome svijetu te je time i svojevrstan ambasador Republike Hrvatske, a kovanice s motivom ove poznate pasmine ujedno su i poseban oblik osnaživanja prepoznatljivosti Hrvatske.

Kovanice su otkovane u Hrvatskoj kovnici novca te su dostupne u tri verzije: zlatnik od jedne unce zlatazlatnik od 1/16 unce zlata i srebrnjak od jedne unce srebra. Zlatnici pripadaju kategoriji investicijskog zlata te su izrađeni od zlata čistoće 999,9/1000, dok je srebrnjak otkovan u srebru čistoće 999/1000.

OGLAS