Uređaj Juno će biti u prodaji od kolovoza po cijeni od oko 1300 kuna, a piće se može konzumirati odmah nakon što ga obrnuta mikrovalna obradi hlađenjem.

Na ovogodišnjoj je konvenciji CES-a (globalna svjetska platforma za izume i inovacije) predstavljena ‘obrnuta mikrovalna’ Juno – uređaj koji s izgledom nalikuje mikrovalnoj, ali radi na nešto drugačijem principu – i hladi. Dizajnirala ga je kalifornijska kompanija Matrix Industries, najpoznatija po dizajniranju i proizvodnji pametnih satova s toplinskim napajanjem.

Juno ‘ohlađivač’ bocu piva, vina ili soka može ohladiti zahvaljujući termoelektričnom rashladnom motoru, koji oko boca velikom brzinom vrti hladnu vodu i tako spušta njihovu temperaturu. Uređaj je, kao i mikrovalna, statičan i proces hlađenja ga ne pomiče, a piće se može konzumirati čim ga ohlađenog ‘izbaci’.

Ovaj je ohlađivač već neko vrijeme u pretprodaji online, a ove je godine predstavljen i njegov prototip – koji hladi po jedan gazirani sok – a koji bi se isto brzo trebao naći u komercijalnoj upotrebi.

U samo dva dana od oglašavanja svoje kampanje tvrtka Matrix Industries je pretprodajom Juno ‘obrnute mikrovalne’ zaradila preko 100 tisuća funti (oko 873.877 kn), a s isporukom svog izuma, kako su najavili, kreću u kolovozu ove godine.

Cijena uređaja je oko 153 funte (otprilike 1337 kn), a britanski Sun piše da će trgovci i ugostitelji puno povoljnije moći ‘na veliko kupiti do 50 Juno ohlađivača’.