Ivanjski krijesovi ili u Dalmaciji svitnjaci običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, to jest 23. lipnja uvečer. U Metkoviću se zbog toga ovaj svetac zvao i sv. Ivan Palivatra.

Tradicija se još uvijek čuva na Verajinu guvnu, a možda i na još ponekom mjestu u gradu, ali to nismo uspjeli zabilježiti. Stariji su večeras zapalili svitnjak, a potom su i prvi otvorili preskakivanje uz povike Od Ivana do Ivana dne da me noge ne bole! i U ime Boga i svetoga Ivana! Za njima su krenuli i mlađi…

Čiji je sutra Ivan – tko slavi imendan?

Sutra je blagdan Sv. Ivana Krstitelja kada svi Ivani, Ivanke, Ive, Ivke i Ivice rođeni između 24. lipnja i 26. prosinca slave svoj imendan. Ostalima je imendan 27. prosinca na blagdan sv. Ivana Apostola i Evanđelista (u narodu još nazivaju po godišnjem dobu, Zimski) koji je kao učenik Ivana Krstitelja, prvi s Andrijom pošao za Kristom i bio mu najodaniji među učenicima.

Odkuda nam dolaze ivanjski krijesovi…

Paljenje Ivanjskih krijesova je zapravo o pretkršćanski narodni običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz zimski i ljetni suncostaj (solsticij), te proljetnu i jesensku ravnodnevicu. Ivanjski krijesovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta.

Oni su s vremenom dobili svoje kršćansko obilježje i vezani su uz spomendan sv. Ivana Krstitelja koji slavimo danas, 24. lipnja. Palile su ga zasebno obitelji ili čak cjeli rodovi u krugu obiteljskog dvorišta, u središtu naselja ili čak na visovima u okolici sela. Ovo što je pratilo ovaj običaj je blagoslov vodom i molitva za zdravlje svih ukućana i njihova blaga, te spomen na mrtve.

Zašto je svitnjak 23. lipnja kada je suncostaj 21. lipnja? Kako je julijanski kalendar(365,2500 dana) bio nešto duži od tropske godine (365,2422 dana), astronomski se suncostaj pomicao svakog stoljeća za otprilike tri dana, što je zaustavljeno reformom kalendara pape Grgura XIII. i prihvaćanjem gregorijanskog kalendara. Otada ljetni suncostaj pada oko 21. lipnja. Ivanjske su svečanosti ipak u mnogim dijelovima Europe ostale vezane uz svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja i zaostaju za suncostajom nekoliko dana.

Foto/video: čitatelj