-

Metkovka Mirena Bagur, promotorica hrvatskih vina: Amerikanci obožavaju plavac mali i pošip!

Mirena Bagur, magistrica ekonomije, rođena Metkovka s adresom u Bostonu, prošle je godine osnovala firmu za uvoz hrvatskih vina u SAD, i od tada aktivno radi na širenju znanja o hrvatskim vinima u Americi. Nije pretenciozno reći da je Mirena ambasadorica hrvatskih vina preko oceana kojoj u svemu pomaže njezin suprug Win Burke, koji je zavolio Hrvatsku i dolinu Neretve, koju rado posjećuje, piše Slobodna Dalmacija.

– Hrvatska vina su jako dobro primljena u SAD-u. Fokusiramo se na kvalitetna vina i boutiqune vinarije. Znači ne velika kvantiteta već kvaliteta, ističe Mirena Bagur, koju u ovom zanimljivom poslovnom pothvatu nije zaustavila ni korona kriza.

Plasman vina u Sjedinjene Američke Države mogao bi preporoditi vinogradarstvo i vinarstvo u Hrvatskoj a osim toga, Amerikancima, kao i hrvatskoj dijaspori, se tako daje prilika da kroz vina približe Hrvatsku u godini u kojoj nisu mogli putovati.

To nam se čini kao školski primjer win-win situacije. Posebno s dobrom kapljicom na obje strane oceana, dodaje Bagur, čija firma Croatian Premium Wine Imports (CPWI) aktivno surađuje s drugim uvoznicima hrvatskih vina u SAD i Kanadi. CPWI se može pohvaliti sa pedesetak različitih etiketa iz tri hrvatske vinske regije i do sada je paralelno izgradila dva distribucijska kanala, online trgovinu koja radi dostavu u skoro svim državama SAD-a preko platforme www.CroatianPremiumWine.com i tradicionalnu distribuciju koja je do sada uspostavljena u Massachusettsu, New Hampshire, Georgia i Californiji.

Kako ste se odlučili na ovaj poslovni potez ?
– Kao dugogodišnji ljubitelji vina, ja i moj muž smo u zadnjih desetak godina primijetili da je kvaliteta svih hrvatskih vina jako porasla, a istovremeno smo stupili u kontakt sa vinarima iz Komarne od kojih neke poznajem još iz svog djetinjstva. Pao je dogovor da kroz suradnju pokusamo zajedno pokrenuti marketing hrvatskih vina u SAD i tu smo se stvarno dobro složili – radimo zajedno sto je po mom mišljenju ključno za uspostavljanje stabilnog tržišta hrvatskih vina u SAD.

Je li bilo straha u početku ?
– Ne znam da li je strah prva riječ, možda je više u pitanju bila zabrinutost. Sve je to normalno u ovako velikim projektima. To je ipak bila nova poslovna akcija u koju je trebalo uložiti i financije i vrijeme, a kao poduzetnici znamo da nikad u nijednom poslu ne postoji garancija uspijeha. Međutim, sa našim iskustvom u poduzetništvu i u marketingu smo shvatili smo da je u stvari vrijeme idealno za promociju vina na tržištu SAD-a. Tada nije bilo COVID-a i ovih nepredviđenih poteškoća. Naime, Amerikanci su sve više otvoreni prema ideji da piju vino iz takozvanih egzotičnih krajeva, a i sve više ih putuje u Hrvatsku, tako da je osvajanje tog tržišta imalo dobro pripremljenu podlogu. Svi se nadamo da će se od naredna godine situacija smiriti a tržište hrvatskih vina u SAD-u sve više i više širiti.

U poslu vam pomaže i suprug, znači i on voli Hrvatsku i hrvatska vina ?
– Da, definitivno. Čak ima afinitet prema dalmatinskim vinima. Mi smo u ovom poslu podijelili uloge tako da je moja uloga suradnja sa vinarima sa vinarima i marketing dok je on u operativnom dijelu online trgovine.

Kako se Amerikanci odnose prema našim vinima?
– Nama je na samom početku bilo jasno da se trebamo fokusirati na jedna uski dio tržista. Amerikanci koji su ljubitelja vina i koji žele istraživati nove vinske vrste, su apsolutno oduševljeni. Na primjer, Chef Daniel Bruce u Boston Harbor Hotelu, jednom od luksuznih hotela, je na temelju hrvatskih vina napravio jelovnik hrvatske kuhinje. Isto tako, Chef Johnny Sheehan, vlasnik Salt Plymouth Restorana stavio je Pošip na vinsku listu jer ga kombinira sa ribljim jelovnikom. Kada osobe iz restorana takvog statusa počnu dijeliti svoje mišljenje, potrošači onda znaju što su to hrvatska vina.

Što to hrvatska vina čini drugačijima od ostalih na američkom tržištu ?
– Mi se fokusiramo na autohtone sorte, jer mislim da je to najbolji način da se pokaže različitost. Bitno je da okus asocira na Hrvatsku.

Što najbolje ide ?
– Do sada je najviše je prodano plavca malog što nije čudno obzirom da su ga probali svi koji posjećuju Hrvatsku.

Znamo da imate veliko radno iskustvo u startup businessu, kako se to slaže sa „vinskom industrijom“?
– Veliki dio poslovanja je isti – trebamo uzeti u obzir rizike i donositi objektivne odluke. Za dio posla koji nismo znali, surađujemo sa ljudima koji se vinskom industrijom bave profesionalno tako da se tu oslanjamo na njihovo iskustvo. A i na informacije koje dobijemo od hrvatskih vinara o njihovim prijašnjim iskustvima. Nas tempo rada, jer smo navikli na informatiku, je brz sto nam je puno pomoglo u brzom širenju ovog biznisa.

Je li bilo problema sa papirologijom kod uvoza hrvatskih vina s obzirom da SAD ima stroge zakone po tom pitanju?
– To je u stvari bio najteži dio posla do sada. Nije bilo problema, ali proces traje jako dugo, i oduzima puno vremena da se sve posloži kako treba. Svaka država ima svoje zakone i mi za sada imalo dvije distrubucije – jednu online a drugu u Horeca.

I kad je sve krenulo došla je korona kriza. Kako ste se snašli u tome ?
– Tu nam je upravo pomogla paralelna strategija otvaranje online kanala. Počeli smo sa dozvolama i gradnjom online trgovine prošle godine, uspostavili kontakte sa firmama koje se bave logistikom, tako da je sirenje online tržišta postao veći prioritet, dok se Horeca ne postavi u neku novu normalu. Veliki broj restorana je bankrotirao što nam ne ide na ruku.

Ova pozitivna vinska priča je počela iz Komarne pa ste krenuli sa vinom iz Konavala i Istre. Kakvi su daljnji poslovni planovi ?
– Da, priča povezana sa prijateljstvom iz djetinjstva dovela me do vinara sa Komarne i naša poslovna suradnja temeljena je na međusobnom povjerenju. To nam je dalo snage i brzine, pa smo mogli nastaviti sa širenjem na druge vinske regije. Do sada smo uvezli vina iz tri vinske regije – Dalmacije, Istre i Međimurja. Slavonija je bila u planu ali zbog korona krize smo se morali malo zaustaviti. Ali već su počeli razgovore sa vinarima iz te vinske regije.

Koliko boca vina uvozi u SAD Croatian Premium Wine Imports ?
U prvoj godini smo uvezli tri kontejnera vina jer bez velike količine koja je već u skladištima nije niti moguće očekivati rad sa fine dining restoranima i butiknim trgovinama vina koje žele dugoročnu suradnju za predstavljanje vina iz novih regija. Online trgovina je tu flexibilnija, tako da je moguće da uvezemo vina različitih etiketa. Naša firma je još uvijek relativno mlada – da nije bilo Covida sve bi bilo lakše a ovako značajniji poslovni iskorak očekujem tek iduće godine.

Tri vrste vinoljubaca

Vina se u SAD-u mogu razvrstati po dobi ljudi koji ih piju. Tu su Baby Boomersi koji piju tradicionalna vina, što uglavnom podrazumijeva francuska vina. Ne može se zanemariti ni mlađa generacija koja tek sada stasava i koja je jako utjecajna na vinskom tržištu, takozvani Millennialsi. Oni vole jaka vina u čemu prednjače kalifornijska. To su dva totalno različita dijela tržišta i iskusni vinari imaju problem kako tu predstaviti svoja vina, pojašnjava Mirena.

Također postoji cijela grupa ljubitelja vina koji su mlađi od Millennialsa i kojima je bitno da su vina iz različitih dijelova svijeta i koje žele probati. Oni jednostavno vole čuti vinske priče iz različitih dijelova svijeta i kušati takva vina.

Tako dolazimo do nove kategorizacije vina Adventure wines- vina sa karakterom. To se nikada prije nije moglo vidjeti u trgovinama i restoranima a sada je to primarno među vinoljupcima. I tu se fantastično uklapaju plavac mali, rose i pošip.

Tezoro iz Konavala

I Vinarija Crvik iz Konavala, koja se ponosi stoljetnom tradicijom proizvodnje vina, ušla je u krug hrvatskih vinarija čija se vina odnedavno uspješno prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama zahvaljujući upravo angažmanu Mirene Bagur.

Radi se o međunarodno nagrađivanom vinu Tezoro (srebro na Decanteru, srebro na International Wine Challengeu, zlato na Vinistri i Sabatini), dobivenom od autohtone sorte Dubrovačka Malvasija, prve sorte vinove loze koja se spominje u dubrovačkom arhivu u 14. stoljeću.

Ambasadorica hrvatskih vina

Vinarije iz Hrvatske čija se vina piju u SAD-u zahvaljujući Mireni Bagur su vinarije iz vinogorja Komarna (Deak, Rizman, Terra madre, Saints Hills i Volarević), Crvik iz Konavla, Marlais sa Pelješca, Testament kod Šibenika i Stina sa Brača.

Iz Međimurja sudjeluje cijela zajednica Wines of Medjimurje, Dvanajscak-Kozol, Cmrečnjak, Hazić, Horvat, Jakopić, Kocijan, Preiner, Stampar, a iz Istre, Fakin i Ritoša, piše Slobodna Dalmacija.

Piše: Stanislav Solodo/SD

Ivan Bubalo je novi trener NK Neretve

Na sinoć podržanoj sjednici Upravnoga odbora za novoga trenera seniorske momčadi NK Neretve je imenovan Ivano Bubalo koji je na toj poziciji naslijedio Dragana Borovca.

Bubalo je s mladi trener s UEFA Pro licencom, koji se prije mjesec dana razišao s drugoligašem iz Solina, dvije godine je bio član stručnog stožera HŠK Zrinjski u vrijeme kada su osvojili pod vodstvom Blaža Sliškovića osvojili prvenstvo, a bio je i trener bh. premijerligaša NK Branitelj.

Pred Bubalom nije nimalo lagan zadatka, Neretvin učinak u dosadašnjem dijelu prvenstva nije dobar. U devet utakmica Metkovci su upisali tri pobjede, a pet poraza te jedan remi. Trenutno je Neretva 14. na tablici, a trener Bubalo će prvi ispit imati u subotu, 24. listopada, kada će Iza Vage stići uvijek neugodni kliški Uskok.

MUP-ova nova usluga: ovako će vam ubuduće stizati kazne za prebrzu vožnju

Kroz projekt Unaprjeđenje i modernizacija rada prometne policije, Ministarstvo unutarnjih poslova razvilo je novu uslugu Obavijest o prekršaju u prometu.

Radi se o aplikaciji koja je namijenjena vozačima i vlasnicima vozila koji su počinili prekršaje prekoračenja brzine u Republici Hrvatskoj. Počinitelju prekršaja, odnosno vlasniku vozila kojim je počinjen prekršaj, na kućnu adresu putem pošte dostavlja se Obavijest o počinjenom prekršaju na kojoj je naveden i pristupni kod. Pomoću pristupnog koda aplikaciji Obavijest o prekršaju u prometu mogu pristupiti i državljani ostalih država, dok hrvatski građani ovoj aplikaciji mogu pristupiti i putem sustava eGrađani.

Na taj način počinitelj prekršaja odnosno vlasnik vozila moći će izvršiti:

  • pregled popisa prekršaja za koje je generirana obavijest o prekršaju i/ili prekršajni nalog
  • pregled detalja prekršaja odabranog na popisu
  • preuzimanje obavijesti o prekršaju
  • prilaganje potvrde o plaćanju novčane kazne za prekršaj
  • dostava podataka o vozaču
  • dostava prigovora, tj. ugovora o novom vlasniku vozila.

Aplikacija olakšava uvid u prekršaje prekoračenja brzine, dostavu potrebnih podataka, ubrzava plaćanje kazne te omogućuje korisnicima praćenje statusa njihovih prekršaja. Trenutno se radi isključivo o prekršajima prekoračenja brzine, a planira se proširivanje ovih mogućnosti na ostale prekršaje.

Pristup ovoj novoj e-usluzi omogućen je na web stranicama MUP-a te je u kategoriji Kutak za vozače na glavnom izborniku sada moguće provjeriti status vozačke dozvole, kao i pristupiti aplikaciji Obavijest o prekršaju u prometu.

MALE GRADSKE PRIČE Prava jesen stiže s mirisom pečenih kestena

Svako godišnje doba ima svoje navade, a vrući kesteni u rukama su sigurno jedan od pamtljivih jesenskih doživljaja. Zato se s pravom kaže da prava jesen počinje s mirisom pečenih kestena.

Prije nekoliko dana je počela sezona pečenih kestena i u našem gradu. Darko Svaguša je i ove godine ispred Bolera izvukao svoje plinsko kuhalo. Kaže da je kesten nabavio gdje i svi zagrebački kestenari i da će biti na ovom mjestu do polovice prosinca, od 17 do 21 sati.

Kao i prošle godine, porciju pečenih kestena možete dobiti za 20 kuna. Uslast!

U Metković i Ploče stigle prve količine cjepiva protiv gripe

Započinje ovogodišnje cijepljenje protiv gripe kod izabranih liječnika obiteljske medicine i liječnika male i predškolske djece. Odjel za epidemiologiju Metković će za ovu sezonu zaprimiti 2.575 doza cjepiva protiv gripe koje će raspodijeliti cjepiteljima, izvijestio je voditelj županijske Službe za epidemiologiju Miljenko Ljubić.

U prvoj pošiljci je pristiglo 1.225 doza, a drugi dio isporuke  bi trebao stići za 15-tak dana, kada se očekuje dodatnih 1.350 doza. Tako će svim cjepiteljima biti osigurane količine koje su imale i prethodnih godina.

U Dom zdravlja Ploče je pristiglo 800 doza cjepiva, a za 15-ak dana bi trebalo stići dodatnih 800 doza.

Planirane količine cjepiva Zavod za javno zdravstvo naručuje na početku svake godine na osnovu utrošenih doza u prethodnoj sezoni gripe.  Kako je prošle godine u županiji utrošeno 9 243 doza, planirane potrebe za iduću sezonu gripe iznosile su 10 000 doza.U vrijeme te narudžbe nije bilo nikakvih saznanja o mogućoj COVID 19 infekciji i većoj potrebi za cijepljenju protiv gripe.

Kako će interes za cijepljenje u cijeloj Hrvatskoj biti daleko veći od iskazanih potreba, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je osigurao dodatne količine cjepiva u prosincu 2020. (130.000 doza) od čega će jedan dio stići i u Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno samim cjepiteljima.

Jedan dio zainteresiranih moći će se cijepiti i u ljekarnama, ali uz plaćanje cjepiva.

Zbog ovakve dinamike isporuke cjepiva svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi u sljedeća dva tjedna, već će velik dio osoba trebati pričekati ostale isporuku cjepiva koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog i prosinca. Naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom niti u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva.

Prilikom provedbe ovogodišnjeg cijepljenja termine za cijepljenje potrebno je telefonskim putem dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno, jer u postojećoj situaciji obilježenoj rastućim bojem COVID-19 infekcija nužno je planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje COVID-19.

Najavljen početak izgradnje vodoopskrbnog sustava Borovci – Nova Sela

Na današnjem sastanku sa županom Dobroslavićem u sjedištu Općine Kula Norinska Krstičević je najavio skori početak izgradnje 18 kilometara vodoopskrbnog sustava Borovci – Nova Sela vrijednog oko 22 milijuna kuna, čime se će se postići da pokrivenost cijele općine vodoopskrbnim sustavom.

Načelnik je napomenuo kako je u suradnji s Hrvatskim vodama raspisana javna nabava za izradu glavnog projekta Aglomeracije Općine Kula Norinska.

U Novim Selima su obišli i društveni dom za koji je u tijeku izrada projektne dokumentacije za potrebe uspostave Interpretacijsko-edukativno-istraživačkog centra zaštićene prirodne baštine doline Neretve sa  smještajnim kapacitetima i ugostiteljskim sadržajima.

Na kraju je župan sa zapovjednikom županijske vatrogasne zajednice Stjepanom Simovićem i suradnicima posjetio lokaciju u Kuli Norinskoj na kojoj će se kroz projekt prekogranične suradnje FIRESPILL izgraditi i opremiti vatrogasni dom vrijedan 11 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, koji je uspješno prijavila regionalna razvojna agencija DUNEA.

Sutra nove cijene goriva

SUTRA će doći do promjene u cijenama goriva. Kako neslužbeno doznaje portal Cijenegoriva.info, ne bi trebala biti velika razlika.

Spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti jegtiniji za 4,5 kune, prosječni spremnik dizela mogao bi zadržati istu cijenu, prosječni spremnik LPG-a mogao bi poskupiti 1 kunu.

Danas se igra 2. kolo Malonogometne lige UMA Metković

Prošlog ponedjeljka, 12. listopada, je počela nova sezona Malonogometne lige UMA Metković. Za sada je na vrhu ljestvice MNK Crni put koji je u prvoj utakmici postigao najviše golova i tako je stekao prednost pred ostalim pobjednicima kola.

Danas, 19. listopada, se igra se 2. kolo, raspored je sljedeći:

  • u 16:30  DALMATA VOLAREVIĆ PROMET – ISPOD STREHE
  • u 17:20  MNK CRNI PUT – MNK SV. ROKO
  • u 18:10  ŠKU 4ASA – MNK MLINIŠTE
  • u 19:00  MNK PODKRAJ – AMNK OPUZEN
  • u 19:50 MNK PRUD – MNK SV.NIKOLA
  • u 20:40 MNK VID – MNK ŠKRAPA
  • u 21:30 MNK KOMARNA – UL JERKOVAC
  • slobodna ekipa je OPUZENSKA CP

Rezultati 1. kola:

  •  MNK ŠKRAPA – MNK PRUD 2:4
  • SV. NIKOLA – MNK PODKRAJ 0:1
  • AMNK OPUZEN – ŠKU 4 ASA 4:0
  • MNK MLINIŠTE – MNK CRNI PUT 0:5
  • SV. ROKO PODRUJNICA – DALMATA VOLAREVIĆ PROMET 3:1
  • ISPOD STREHE – MNK KOMARNA 1:3
  • UL JERKOVAC – OPUZENSKA CP 4:0
  • slobodan je bio MNK VID

Tablica nakon 1. kola:

Ugostitelji na koljenima: “Rekao sam da počaste goste na račun kuće i da zatvore….”

Prošlo je tjedan dana od uvođenja novih epidemioloških mjera. Pad prometa u kafićima i restoranima sve je veći, a posjećenost ponegdje i do 80 posto manja.

Ceh ugositelja je svjestan – mjere se moraju poštivati zbog zdravlja svih, ali poručuju: ako se ovako nastavi mi nećemo preživjeti. Kako gledaju na mogući lockdown?

Nakon uvođenja novih epidemiološkim mjera u kafićima, vlasnik i korona redar u svom lokalu – jedno jutro je umalo stavio ključ u bravu nakon 30 godina.

“Konkretno sam im rekao da posluže sve goste i da ih počaste na račun kuće i da zatvore. Jedan konobar se rasplakao i zamolio, evo knedla mi je u grlu dok pričam i zamolio me da ostanemo 30 dana i da se prilagodimo svim mjerama”, rekao je Franz Letica, ugostitelj iz Zagreba.

Za razliku od zagrebačkih ugostitelja, nešto optimističnija slika na terasi i unutar splitskog restorana, ali na mjesečnoj razini daleko je to od lanjskih brojki.

– Za 9. mjesec je negdje oko 80 posto pad bio, za 10. će biti sigurno više od 60 posto, a 11. ne znam što bi vam rekao, sve ovisi kakvo će biti vrijeme, sve ovisi o tome“, kazao je za RTL Domagoj Ćurković, voditelj restorana u Splitu.

Iz Ceha ugostitelja kažu kako će bez ponovne pomoći države doći do velikog broja gašenja kafića i restorana.

– Vrlo teško se može izdržati na ovaj način. Ako bude rastao broj pozitivnih, možemo očekivati zatvaranje, a bez pomoći države onda nisu dovoljne porezne mjere nego i besprovatna sredstva“, rekao je Joso Smojić iz ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Novi lockdown u ovim trenucima nije opcija.

– Mi smo svjesni što zatvaranje gospodarstva znači. Za sada nemamo planove za bilo kakav novi lockdown to nije na dnevnom redu“, poručio je premijer Andrej Plenković.

Kako piše RTL, prema neslužbenim informacijama, do kraja tjedna bi moglo doći i do dogovora s ministarstvima gospodarstva i rada o traženom smanjenju PDV-a.

Od danas prestaje vrijediti privremena obustava ovrha – ima ih oko 320.000

Nakon šest mjeseci, od danas prestaje vrijediti privremena obustava ovrha uvedena zbog pandemije koronavirusa. Krenut će oko 320.000 ovrha… Iz problema blokiranih računa mnogi se godinama ne mogu izvući, a Vladina odluka donijela je samo kratkotrajni predah.

više od polovice blokada otpada na dugove prema bankama, prikazuje statistika s Fine koju je prenio Večernji list.

U jednom mahu samo se statistički izbrisalo 238.135 građana koji su bili u blokadi zbog ukupnog duga od 16.6 milijardi kuna bez kamata, no financijski stručnjaci smatraju kako je sasvim izvjesno da će skoro svi oni od danas biti potpuno u blokadi. Taj bi broj mogao i porasti jer je u evidenciju Fine stiglo više od 217.000 novih ovršnih prijedloga koji su ovih šest mjeseci bili na čekanju, a iz ureda javnih bilježnika najavljuje se pristizanje još 170.000 prijedloga za ovrhu, koji se uglavnom odnose na komunalne račune.

Financijski stručnjak za ovrhe i blokade, Igor Škrgatić, kaže za 24sata da se tsunami porasta broja blokiranih ne mora odmah osjetiti prvim danom odmrzavanja ovrha pa čak ni u sljedećih mjesec dana.

– Danas će se jednostavno aktivirati prijašnje ovrhe, one od prije šest mjeseci, a slit će se i nešto novih. Konkretna posljedica COVID-a vidjet će se tek negdje na proljeće, kad će se broj blokiranih građana vjerojatno znatnije povećati – rekao je i onima kojima su se ovrhe već odaslale, savjetuje nekoliko stvari.

Zadnje objavljeno