Hrvatska pošta će 12. travnja pustiti u optjecaj novu seriju poštanskih maraka Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi u kojoj će se naći motivi Neretvanska mandarinaDalmatinski pršut i Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres.

Neretvanska mandarina,Dalmatinski pršut i Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres registrirani su na razini Europske unije kao proizvodi sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (pršut), odnosno zaštićenom oznakom izvornosti (ulje i mandarina) te su zaštićeni od bilo kakvog oblika zlouporabe u Europskoj uniji.

Neretvanska mandarina je specifičan proizvod čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti, a temelji se na posebnosti ovog proizvoda koja proizlazi iz specifičnih okolišnih čimbenika doline rijeke Neretve i tradicije uzgoja.

 Od faze soljenja do gotovog proizvoda Dalmatinski pršut proizvodi se unutar zemljopisnog područja dalmatinskih županija i grada Novalje, odnosno kako je definirano u Specifikaciji proizvoda za zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla Dalmatinski pršut.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres ulje je dobiveno izravno iz ploda maslina autohtonih sorta otoka Cresa – slivnjače i plominke. Ovo ulje odlikuje se blago ili srednje izraženom pikantnošću i gorčinom, a ponekad i mirisom trave.

Autor poštanskih maraka je Duje Šegvić, dizajner iz Splita. Naklada poštanskih maraka nominalne vrijednosti 3,10 kn iznosi 100.000 primjeraka po motivu. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 12. i 13. veljače u Zagrebu u Poštanskom uredu u Jurišićevoj.

Ovo izdanje, kao i sva ostala izdanja poštanskih maraka, može se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte www.epostshop.hr.

Foto: Hrvatska pošta