Pelješkim mostom od njegova otvaranja prije dvije godine već je prošlo 4 i pol milijuna vozila, od čega gotovo milijun samo od početka ove godine. Pelješki most sve je atraktivnija lokacija i za održavanje sportskih manifestacija. U subotu, 23. lipnja je organiziran i prvi plivački maraton u kojem je sudjelovalo 30 plivača iz Hrvatske i susjednih zemalja, među njima i naša poznata maratonka Dina Levačić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nepune dvije godine najbrži je prijelaz s kopna na Pelješac. Nedavno ruta trkača, a danas je površina oko njegovih pilona prvi put postala plivačka staza.

– Nije bilo ni jednostavno, bilo je struje oko stupova, malo vjetra prema tamo u leđa, nazad u glavu. Tako da su bili pravi uvjeti za daljinsko plivanje, rekla je Dina Levačić, plivačica u daljinskom plivanju.

Kako je objasnio organizator Mladen Levačić, glavna utrka duga je 2800 metara i ima dva kruga.

– Ona se boduje za Dalmatinski kup daljinskog plivanja, konkretno, ovo je peto kolo, a imali smo i utrku gdje se pliva i jedan krug za rekreativce, za sve one koji se žele tek probati u daljinskom plivanju, dodao je.

Složni su plivači – od bodova je važnija vizura iznad staze, jer ne pliva se svaki dan ispod Pelješkog mosta.

– Dok san prolazija ispod njega, gleda san samo da mi nešto ne doleti u glavu. Ne, mislin, lipo je, zanimljivo je, rekao je pobjednik utrke Ino Vela iz Podgore.

– Most je fenomenalan, ambijent je fenomenalan. Nadam se da će ovo odsad biti neka tradicija ovdje, jer je stvarno dobra trka, rekao je Mato Smrdelj iz Slanog.

– Svake vaše ljepote u Hrvatskoj i vaše more, to je izuzetno dobro, rekao je Boško Ilijer iz Sjeverne Makedonije.

– Super je sve bilo. Vrijeme skoro idilično, super atmosfera, rekao je Bruno Bebić iz Ploča.

Domaćine je današnje plivanje podsjetilo na dane kada se područje krajnjeg juga na sličan način spajalo simbolično.

– Na ovom dijelu smo se povezivali s Pelješcem brodicama i plivanjem. Tražili smo način da nas tadašnja vlada prepozna i da se ide u gradnju mosta. Evo i sad na neki način je ovaj današnji maraton jedna simbolika toga svega, povezivanja dviju obala, poručio je Smiljan Mustapić, načelnik općine Slivno.

I svake je godine most, tvrde, sve veći razlog postizanja turističkih rekorda, koji se naziru već sada na početku sezone.

Autor: Mateja Delija/B. A./Dnevnik/HRT
Foto: snimka zaslona / HRT

OGLAS