Na današnji dan, 5. siječnja 1524. umro je Otac Hrvatske Književnosti, Marko Marulić Splićanin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Obilježavanje 500. obljetnice smrti Marka Marulića počelo je u petak u Književnom krugu Split, a tom je prigodom otvorena i Godina Marka Marulića, koju je proglasila Vlada i tijekom koje će se održati brojne manifestacije, izložbe, predavanja i stručno-znanstveni skupovi.

Institut za hrvatski jezik pridružio se obilježavanju Godine Marka Marulića objavljivanjem Marulićeve Judite na mrežnoj stranici marulić.hr, i to kao trostrukog teksta: prvo izvornom Marulićevom grafijom iz 1521., zatim suvremenim slovopisom (transkripcija) i naposljetku prilagodbom na suvremeni hrvatski jezik, što je otisnuto kao posebno izdanje Instituta 2021. godine.

Prilagodbom na suvremeni hrvatski jezik željeli smo otkloniti prigovore kako je Judita u 21. stoljeću nerazumljiva, teško prohodna bez pomoći rječnika i tumača. Usto, tom prilagodbom odgovaramo i na primjedbe da joj nije mjesto u lektiri. Upravo suprotno tomu, voljeli bismo da i prilagođeni tekst Judite pridonese njezinu uvrštenju na lektirni popis. Željeli smo Marulićevu umjetninu učiniti bliskom čitatelju, pa vjerujemo da više neće vrijediti izgovori kako se prvo umjetničko književno djelo na hrvatskome jeziku ne može čitati s lakoćom, istaknuli su u Institutu za hrvatski jezik.

Od danas je taj tekst cjelovit javno dostupan na adresi marulić.hr.

OGLAS