Nikome, a posebno ne starijim osobama, nije preporučljivo izlaganje suncu u razdoblju od 11 do 16 sati.
Oprezni moraju biti osobito srčani gerijatrijski bolesnici te oboljeli od dijabetesa, Alzheimerove bolesti i drugih demencija te drugih kroničnih bolesti, glavna je preporuka stušnjaka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

S obzirom na nagli porast temperature koji nas je “zapljusnuo”, stariji i kronični bolesnici, ako baš moraju izići iz doma u “najgore ure”, nužno moraju zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću.

Nužno je tijekom dana popiti do 2 litre tekućine, bilo u varijanti osam čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva.
Svima se savjetuje izbjegavanje prženih, pohanih, slatkih i jako zasoljenih te začinjena jela. Obilato ih treba zamijeniti sezonskim voćem i povrćem.

Znakovi za uzbunu
Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, nužna je češća kontrola krvnog tlaka.
Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože, znak su uzbune, osobito za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene, te se odmah mora kontaktirati liječnik.
Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebaju češće kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti svakodnevno po nekoliko puta.
Preporučljivo je i da starije osobe uz sebe uvijek imaju identifikacijsku ispravu, kao i zapisan broj telefona kontakt osobe kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.
Za starije osobe je važna stalna i tjelesna i psihička aktivnost. Osobito je korisno stalno se kretati u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi (parkovi, šetnice uz more, jezera, rijeke, boravak u vrtovima, vinogradima, voćnjacima i sl.). Ako je kretanje otežano, tada je nužno redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj starija osoba prebiva.

Pazite na temperaturu prostora
Razlika temperature prostorije koja se postiže korištenjem klima uređaja i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7 stupnjeva Celzija jer se stariji organizam u kratkom vremenu ne može adaptirati na naglu promjenu.
Klima uređaje je potrebno redovito održavati kako bi se izbjegla kontaminacija zraka mikroorganizmima (bakterije, plijesni) i drugim zagađivačima koji uzrokuju iritaciju sluznica s mogućim alergijskim reakcijama i infekcije dišnih puteva.