DP I HDZ postigli su “suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade”, izvijestio je Marko Milić nakon drugog sastanka ovog tjedna, koji je potrajao malo duže nego dan ranije, gotovo tri sata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Premijer Andrej Plenković obraća se javnosti u Jastrebarskom.

“Postigli smo dogovor o strukturi vlade. Tri resora idu DP-u. Osnovat ćemo novo ministarstvo – Ministarstvo demografije. To je ključno pitanje i zato smo prvi na razini EU koji uvode takvo ministarstvo”, rekao je Plenković. “Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede, budući da je DP mahom baziran u Slavoniji. I treći je da se Ministarstvo gospodarstva podijeli na pola. Nismo govorili o imenima. Onaj član vlade koji bude za demografiju će biti i potpredsjednik vlade”, dodao je Plenković.

“Ova naša vlada imat će više ministarstava nego prije”, kaže Plenković.

Rekao je da kreće skupljanje potpisa koje će odnijeti Milanoviću. “Obavit ćemo tu formalnost”, rekao je. Na upit koliko će manjinaca dati potpis, kaže “koliko treba”. “Svih 61 koji su izabrani na listama HDZ-a i Domovinskog pokreta, njih je 13, i sukladno tome vidjet ćemo koliko će trebati potpisa iz manjina. Možda bude trebalo 2,3,4 potpisa od manjina.”

“Mi ćemo se baviti onime čime se bavimo osam godina”, kaže.

Potvrdio da će se dizati plaće ministrima

O podizanju plaća ministrima kaže da nije to samo prijedlog Marija Radića, nego su oni to imali u planu jer su se za isto stekle pretpostavke. “Što se tiče plaća ministara, mi imamo pripremljene analize, zakonske potpore, već smo to planirali i prije. U svim državnim resorima dignute su plaće pa i vjerojatno u nekom trenutku je u redu da se dignu plaće i političarima”, rekao je.

Na upit kako sad vidi odnos sa SDSS-om, kaže: “Politika koju smo vodili se neće mijenjati. Mislim da smo napravili ogromne iskorake, možda smo pogriješili što to nismo dovoljno dobro tumačili. Napravili smo ogromne iskorake. Ovo nije korak unatrag. Boris Milošević je postao potpredsjednik vlade 2020. godine, prije toga je bio u Kninu na obljetnici Oluje. Anja Šimpraga je bila sa mnom u Škabrnji. Nije slučajno Žigmanov postao prvi put ministar u vladi Srbiji. Kad je riječ o manjinskim pravima, naši su uspjesi itekako vidljivi, ali nisu dovoljno opjevani”, nahvalio se Plenković.

“Jedan potpredsjednik sabora bit će iz DP-a, a drugi iz kvote manjina. Radimo i pregovaramo i slavimo. Dopustite da se za koji dan dogovorimo o imenima”, kaže Plenković.

“Moramo malo smiriti loptu, izbori su gotovi, barem ovi. Ljudi se od medijskog pritiska boje raditi s nama, na to smo se sveli. Sad je već treći mandat. Ovo je nezdravo, trebamo više pričati gdje je Hrvatska danas. Nikad veće plaće, nikad jači međunarodni položaj”, nabrajao je.

Plenković je rekao da se o imenima nije razgovaralo, no potvrdio je da će u Vladi “biti mjesta” i za Mariju Vučković, aktualnu ministricu poljoprivrede, kao i za Damira Habijana, aktualnog ministra gospodarstva i održivog razvoja.

OGLAS