Žive jaslice su scenski prikazi Isusova rođenja s ljudima odjevenima u Mariju i Josipa, koji nepomično stoje, dok  dijete koje predstavlja Isusa leži u jaslama. Pojavile su se u Europi nedugo nakon prvih jaslica sv. Franje Asiškog u srednjem vijeku. U nekim državama, glumci i izvođači kostimirani u Mariju, Josipa i Isusa putuju od grada do grada i na ulicama predstavljaju žive jaslice te traže prenoćište kod ljudi po kućama.

Pločanski župnik don Ante Bitunjac otkrio nam je da je ideja uprizorenja živih jaslica u Pločama župljanima došla ovog ljeta nakon koncerta moderne duhovne glazbe “Krist na žalu”, koji je održan u Pločama.

– Vjerujem da smo uspjeli ovom pričom ljudima dočarati ono najbitnije. Naši ljudi, naši župljani izuzetno su se kvalitetno aktivirali u organizaciji i dali su veliki doprinos, zahvalan je bio pločanski župnik.

U uprizorenju živih jaslica u Pločama sudjelovali su članovi župne zajednice župe Kraljice Neba i Zemlje Ploče, VIS Krila ljubavi, Udruga branitelja Grada Ploča, Kulturno umjetničko društvo Marko Markota Rogotin, Klapa Stina Ploče i Kulturno umjetničko društvo Neretvanke.

P1040857

Fotogaleriju iz Ploče možete pogledati OVDJE.

Piše i foto: Augustin Markota